TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Otvorenie škôl pomôže nielen rodinám

21.05.2020, 00:00

Po deviatich týždňoch možno povedať, že mnohí učitelia, žiaci aj rodičia sa popasovali s výučbou na diaľku úspešne. Avšak škola takto nemôže fungovať navždy. Ukazuje sa, akí dôležití sú učitelia a školy. Sú kľúčom k hodnotnému vzdelávaniu žiakov, ale aj fungovaniu rodín a celej spoločnosti.


Zatiaľ čo niektorí vnímali školy iba ako miesto, kde sa „odkladá dieťa“, teraz vidia ich skutočný význam. Nie iba pre vzdelávanie žiaka. Bez fungujúcej školy a aktívnych učiteľov totiž ťažko fungujú domácnosť a rodina. Následne to ovplyvňuje fungovanie ekonomiky a celej spoločnosti. Čo teda prinesie otvorenie škôl?
Pre rodičov otvorenie škôl znamená návrat do bežného života. Mnohí rodičia si nemôžu dovoliť pracovať z domu, musia s deťmi ostať doma, nemôžu pracovať a následne nemôžu živiť svoje rodiny.


Ekonomika pridusená pandémiou sa bude môcť čiastočne nadýchnuť. Pre žiakov to znamená vymeniť obrazovky počítača a pracovné listy za osobný kontakt s učiteľom, ale aj stretnutie s kamarátmi, socializáciu s rovesníkmi a obnovenie bežných školských zvykov a režimu.


Pre učiteľov to znamená novú príležitosť, ale aj nové podmienky, ktorým sa všetci v tomto období musíme prispôsobiť. Formu aj obsah vzdelávania budú môcť školy náležite upraviť. Kreatívni učitelia, ktorí chceli zaviesť medzipredmetovú, tematickú či projektovú výučbu, majú na to šancu. Tak ako online vzdelávanie ukázalo tvorivosť a nasadenie učiteľov, môže to ukázať aj postupný návrat do škôl.


Návrat do škôl bude obozretný. Prebiehajú diskusie s epidemiológmi, Úradom verejného zdravotníctva a odborníkmi. Na základe nich budú môcť zriaďovatelia rozhodnúť o otvorení materských škôl, prvého až piateho ročníka základných škôl či školských klubov detí.


Žiaci budú v skupinách po 20 v základnej škole a po 15 v materskej škole. Skupiny by sa nemali miešať. Rúška nebudú povinné, učiteľom sa odporúča rúško alebo štít. Každý deň prebehne dezinfekcia, ráno sa žiakom odmeria teplota. Ľudia s príznakmi ochorenia budú musieť opustiť školu.


Rodičia, ktorí zo zdravotných alebo z iných dôvodov nebudú chcieť dať dieťa do školy, budú môcť ostať s deťmi doma. Budú môcť poberať OČR. Rizikové skupiny učiteľov ostanú doma. Otvorenie škôl je jeden z krokov, ako sa postupne vrátiť do bežného sveta. Tak ako sme všetci zvládli prechod z tried do online sveta, zvládneme aj cestu späť.

01 - Modified: 2024-04-22 12:11:43 - Feat.: - Title: Fico chce ovládnuť RTVS, tvrdí Gröhling. Šimečka odmieta útoky na kultúrnu obec 02 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 03 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 04 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať 05 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine?
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 09:57