TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Nedôvera, neporiadok a chaos

27.05.2020, 00:00
Ekonomika čaká na finančné injekcie, pretože hrozí, že sa zrúti, píše Peter Pellegrini.

Nerád to hovorím, ale pri hodnotení práce koalície mi napadajú iba tri slová: nedôvera, neporiadok a chaos.

Nedôvera. V krízových časoch, aké prežívame, je dôležité vybudovať súdržnosť krajiny. V histórii sa ponúka veľa príkladov, spomeniem len jeden: Churchill a Anglicko počas druhej svetovej vojny.

Základným stavebným kameňom preto musí byť dôvera spoločnosti v rozhodnutia, ktoré sa prijímajú na štátnej úrovni. My sme za dva mesiace pôsobenia vlády videli pravý opak, a to budovanie nedôvery v priamom prenose.

Prijímajú sa opatrenia, ktoré sú nevykonateľné, či už išlo o Veľkú noc a blackout, otvorenie reštaurácií, alebo posledný príklad zlyhanie eKarantény.

Pohľad na rodiny s deťmi na štátnej hranici, ktoré uverili politickému marketingu premiéra, že domáca karanténa bude spustená, bol deprimujúci. Ako sme sa však dozvedeli zo statusov, vinní sú oni, že uverili, a nie predseda vlády, ktorý ich obvinil rovnako ako predtým policajtov. Tomu sa hovorí verbálna poprava v priamom prenose.

​Neporiadok. Ekonomika čaká na finančné injekcie, pretože hrozí, že sa zrúti. Vidíme však iba bezradnosť a neporiadok v opatreniach, ktoré majú pomôcť tisícom ľudí.

Patríme medzi krajiny s najslabšou, najkomplikovanejšou a najpomalšou pomocou. Už len to bezradne priznávajú a obávam sa, že už neurčujú scenár udalostí, ale sa mu len prispôsobujú. Výsledok?

Nezamestnanosť vzrástla v apríli na 7,4 percenta a Boris Kollár pokojne hovorí o 15-percentnej. Minister Krajniak sa chváli, že do piatka vyplatili 84 miliónov, hoci v marci avizovali, že použijú každý mesiac jednu miliardu.

Dokonca sa nerozpakujú klamať priamo do očí ľuďom, keď tvrdia, že administratíva žiadostí je jednoduchšia ako v susedných krajinách, hoci fakt je iný. Zredukovali tlačivá na dve strany, ale je k nim desať príloh. Vlastný neporiadok skrývajú za represie, obviňovanie ľudí, špehovanie a trestanie podnikateľov, ktorí zle vyplnili tlačivá, alebo obchádzajú nezmyselné obmedzenia.

Chaos. Namiesto vnášania pokoja do spoločnosti a jej mentálnej prípravy na tvrdé ekonomické dosahy vyrábajú chaotické zástupné témy. Hrajú sa s emóciami pri témach ako zatváranie obchodov v nedeľu, voľba generálneho prokurátora známa ako lex Lipšic, sprísnenie interrupcií či preslávené statusy premiéra. Zámer je jasný.

Odpútať pozornosť od toho hlavného, a tým je ohrozenie sociálnej perspektívy ľudí. Chcú zrušiť 13. dôchodok, zastaviť automat na rast minimálnej mzdy a robia politické čistky na úradoch.

Prednedávnom som vyzval vládu, aby konala. Dnes vidím, ako doslova ľuďom škodí.

01 - Modified: 2024-04-25 08:59:06 - Feat.: - Title: Majk Spirit čelí kritike za fotografiu s ministrom vnútra. Konečne prelomil mlčanie. Bola Pellegriniho podpora zaplatená? 02 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 03 - Modified: 2024-04-22 09:06:26 - Feat.: - Title: V ochrane prírody budem s odborníkmi hľadať vyváženú pozíciu, tvrdí Pellegrini 04 - Modified: 2024-04-22 16:30:00 - Feat.: - Title: Pellegriniho kar: Zradcovia si u Fica neškrtnú. O čo sa hrá v Hlase? 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Predseda parlamentu sa dá vymeniť aj za dva dni, Pellegrini s tým skúsenosť má. Napriek tomu čaká na eurovoľby
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 20:58