HN/Peter Mayer
StoryEditor

Ak na sekeru, tak s rozumom

03.06.2020, 00:00

Iba blázon stojí so založenými rukami, keď susedovi horí dom. Lenže odísť hasiť a nechať doma deti osamote, to je rovnako nezodpovedné.


Dilema o morálnej zodpovednosti voči budúcim generáciám Európanov sprevádza aj diskusiu o novom dlhodobom rozpočte EÚ a bezprecedentnom záchrannom balíku. Koronavírus prerástol do hospodárskej krízy. Jej skutočné dosahy ešte len pocítime, preto je pre Slovensko výhodné konať spoločne a konať čím skôr.


Európska komisia navrhla liek a rovno ho naliala do najväčšej finančnej injekcie v histórii. Ozdravný plán vo výške 750 miliárd eur je mix grantov a pôžičiek. Má byť nadstavbou rozpočtu Únie na roky 2021 až 2027 a má pomôcť členským štátom zotaviť sa. Celoeurópska dohoda nám však nespadne z neba.

„Sporovlivcom“ zadlžovanie ani nevratné dotácie nevoňajú. Komisia priznáva, že na fond obnovy s príznačným názvom EÚ ďalšej generácie si chce výhodne požičať a dlhy začať splácať najskôr v roku 2028. Ponúka sa otázka, odkiaľ vezmeme peniaze na splátky.


Vhodným riešením by mohli byť nové vlastné zdroje na úniovej úrovni – uhlíkové clo či prísnejšie podmienky pre internetové giganty. Časť dlhu by teda namiesto nás zaplatili nadnárodné spoločnosti profitujúce z európskeho trhu. Ak sa chce EÚ postaviť znovu na nohy a rásť, spoločný postup je určite výhodnejší. No popri európskej solidarite, ktorá sa osvedčila aj pri nedávnych repatriáciách, musíme všetci ukázať aj zodpovednosť. Nesmie to byť látanie starých dier, ale rozumná investícia do budúcnosti. Aby sme ďalším generáciám zanechali v prvom rade modernejšiu, zelenšiu a digitálnejšiu EÚ.


Ak chceme na Slovensku takúto šancu využiť, musíme si splniť niekoľko domácich úloh. Podľa návrhu plánu obnovy môžeme získať až osem miliárd eur v podobe grantov a prípadne aj výhodné pôžičky vo výške niekoľkých miliárd eur. „Záchranné“ granty sú však určené na zmysluplné štrukturálne reformy a treba ich minúť veľmi rýchlo. Chcelo by to viac času aj flexibility, a práve o tom ideme tvrdo rokovať.


Pre Slovensko, kde dosiaľ nevieme efektívne čerpať eurofondy a miliardy nám plávajú dolu potokom, je to obrovská výzva. Ak sa s tým úspešne popasujeme, môžeme uvažovať nad výstavbou nových nemocníc, prispieť k rozvoju slovenského vidieka, podporiť našich malých a stredných podnikateľov a najmä – pripraviť sektory našej ekonomiky na budúcnosť. Vďaka pomoci od EÚ môžeme vyjsť z koronakrízy silnejší. Stačí len poriadne premyslieť, ako na to. A tu nie je zodpovedný jeden, ale my všetci.


01 - Modified: 2024-04-03 15:34:39 - Feat.: - Title: Klus: Voliči Harabina sa hanbia priznať k voľbe Pellegriniho. Väčšina maďarských voličov chce voliť Korčoka 02 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 03 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 04 - Modified: 2024-03-14 22:10:12 - Feat.: - Title: Výsledky budú tesné. Pellegrini stráca svoju výhodu, Korčok ho môže dobehnúť, povedal Klus 05 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 16:46