Prezidentský Palác, turistiPeter Mayer
StoryEditor

Cestovný ruch je dlhodobo podceňovaný. Chceme to zmeniť

12.06.2020, 00:00

Minulý rok v tomto období bola Bratislava plná návštevníkov. Domácich i zahraničných. Obdivovali historické pamiatky Starého Mesta, vychutnávali si neustále sa zlepšujúcu gastronómiu, plavili sa po Dunaji alebo prišli za biznisom, na koncert či navštíviť zaujímavé podujatie. Áno, prinášalo to aj s tým spojené negatíva – preplnené ulice i kaviarne, a v neposlednom rade potrebu zvýšenej starostlivosti o čistotu a bezpečnosť. Ale až teraz, keď začíname pociťovať skutočné dosahy koronakrízy, zisťujeme, akú dôležitú ekonomickú i sociálnu funkciu prinášal pre región turizmus.


Bratislavský kraj je najvyhľadávanejšou turistickou destináciou na Slovensku, kam smeruje až štvrtina všetkých návštevníkov Slovenska. Opatrenia proti šíreniu koronavírusu však doslova položili tento sektor na kolená. Nebudem preháňať, ak poviem, že zo dňa na deň zostali tisíce ľudí bez práce. Týka sa to hotelov, reštaurácií, cestovných kancelárií, sprievodcov, kultúrnych inštitúcií, ale aj ostatných služieb viazaných na tento sektor.


Z turizmu má nemalý príjem aj samospráva v podobe daní z ubytovania či zabratia verejného priestranstva. V roku 2019 zaznamenal Bratislavský kraj 1,586 milióna návštevníkov a 3,278 milióna prenocovaní. Ak to premeníme na reč peňazí, cez sektor cestovného ruchu do bratislavského regiónu tieklo ročne viac ako sto miliónov eur. Koronavírus spôsobil nielen nezamestnanosť, ale aj krach mnohých prevádzok a inštitúcií, ktoré využívali nielen turisti, ale i domáci obyvatelia.


V Bratislavskom kraji patria medzi najdôležitejšie odvetvia automobilový priemysel, strojárstvo, elektrotechnika a potravinárstvo. Napriek tomu, aký obrovský prínos cestovný ruch má, je stále podceňovaným sektorom s nevyužitým potenciálom.


Drobní podnikatelia a živnostníci sú pre našu ekonomiku kľúčoví. Zachráňme ich preto spoločne. Čoskoro si budeme vyberať letnú dovolenku. Strávme ju na Slovensku v slovenskom hoteli. Podporme lokálnych producentov a poskytovateľov služieb.


To, ako sa spamätáme z koronakrízy, máme v rukách aj my. Tým, že budeme míňať peniaze doma, pomôžeme aj svojmu regiónu a napokon aj sami sebe.


01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 18:41