StoryEditor

Ide o viac ako nedeľné nákupy

15.06.2020, 00:00
Ani sa nenazdáme a bude sa kontrolovať, či v pizzerii náhodou v nedeľu nepredávajú načierno mlieko a banány.

Myslel som, že to bude iné. Keď nastupovala nová vláda, čakal som na najbližšie mesiace témy ako záchrana verejných financií, budúci kolaps dôchodkového systému, reformy v zdravotníctve či v pôdohospodárstve. Miesto toho tu máme – kriminalizáciu práce v nedeľu.


Veľa ľudí nad touto témou mávne rukou: „Veď čo, za socializmu bolo tiež všetko zavreté a prežili sme!“ Zdá sa, že taká je aj taktika vlády – umelo držať obchody v nedeľu zavreté „rozhodnutím hygienika“ (tomuto nezmyslu v časoch otvorených kín a plných krčiem už azda neveria ani oni sami) a dúfať, že celá situácia vyhnije, obchodníci rezignujú a ľudia si zvyknú.


Nuž, zvyknú. Ľudia si zvyknú na všetko, aj na obhrýzanie kôry zo stromu. Proti zákazu náš inštitút vyvinul značnú aktivitu, až sme sa miestami museli sami seba pýtať, či to vlastne stojí za to. Stojí.


Je to jedna z malých, ale možno čoskoro mnohých bitiek o tom, v akej spoločnosti budeme žiť. Či v takej, kde sa naše ohŕňanie nosom nad tým, ako je niekto oblečený, akú hudbu počúva, ako vychováva deti či ako trávi nedeľu, nemení na zákazy a príkazy. Alebo v takej, kde sa nápad politika podporený náhodne vybraným krikom z internetu premení z večera do rána na zákon. Alebo dokonca ani to nie, ako vidíme na príklade obchodov, ktoré sú na neurčito zavreté bez zákona, len z vôle pomazaných hláv.


Keď sa zavrú obchody, ich miesto v nedeľu začnú pokrývať kuriéri, rôzne výdajné boxy a balíčkovne. Možno si niekto všimol, ako nemenovaný obchod s elektronikou dnes dokáže doručiť drogériu či trvanlivé potraviny. Hlavy pomazané si to vysvetlia ako obchádzanie ich vôle a k prvému zákazu pribudnú ďalšie – nedeľné obmedzenia pre kuriérov, e-shopy či výdajne. To nie sú moje výplody, takéto úvahy zazneli nahlas v nedávnej televíznej diskusii. Ani sa nenazdáme a obchodná inšpekcia bude kontrolovať, či v pizzerii náhodou v nedeľu nepredávajú načierno mlieko a banány.


Zákaz nedeľného predaja nie je opatrenie sociálne, hygienické ani kultúrne. Neexistuje žiadna „vôľa ľudu“ za zavretie obchodov. Ak by existovala, vôbec by sme sa o tejto téme nebavili, pretože by v nedeľu nikto do obchodu nechodil. Ak by aj prišiel, nikto by ho neobslúžil, pretože tých 13 percent. zamestnancov v maloobchode s nedeľnou prácou by sa presunulo na pozície bez nedeľnej práce. Tento zákaz je kombináciou lobizmu skupiny obchodníkov, snahy získať populistické body a vnucovaním svojho pohľadu na morálku. Obeťou nie sú obchodníci, ale Slovensko.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 05:53