TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Komentár Jozefa Mihála: Diskutujme o dôchodkoch, nie o nedeľnom predaji

16.06.2020, 08:10
Trináste dôchodky sú len časťou problémov, ktoré má náš dôchodkový systém.

Je leto, čoskoro príde jeseň a s ňou čas na výplatu 13. dôchodkov. Ekonomika padá, zvyšuje sa nezamestnanosť, znižujú sa mzdy a odmeny, podnikatelia zvažujú, ako ďalej. Každému príčetnému človeku je jasné, že Sociálna poisťovňa na výplatu 13. dôchodkov nebude mať zdroje. Polmiliarda eur na 13. dôchodky pôjde na úkor ďalšieho zadlženia Slovenska.

Trináste dôchodky sú len časťou problémov, ktoré má náš dôchodkový systém. Je najvyšší čas začať diskusiu o jeho reforme. Čím skôr treba napraviť aspoň najväčšie škody, ktoré po sebe zanechali predošlé vlády. Zodpovednosťou súčasnej vlády (má ústavnú väčšinu!) je nastaviť systém tak, aby bol udržateľný v budúcich rokoch, keď sa naplno prejaví negatívny demografický vývoj.

Dôchodkový vek
Zrejme nebude vôľa na zrušenie jeho stropu, pomôcť však môže umné vyladenie možností odchodu do dôchodku v nadväznosti na zdravotný stav, respektíve stupeň invalidity, pružnejšie predčasné dôchodky alebo zaujímavejšia bonifikácia dôchodkov pre tých, čo pracujú po dosiahnutí dôchodkového veku.

Minimálne dôchodky
Vráťme sa k systému kvalifikovaných rokov a zmeňme valorizáciu minimálnych dôchodkov. Súčasné nastavenie minimálnych dôchodkov diskriminuje tých, ktorí dlhé roky pracovali a odvádzali nemalé odvody do Sociálnej poisťovne.

Výpočet dôchodkov
Veľa maličkostí sa dá vylepšiť. Zmeniť výpočet z princípu osobných mzdových bodov na princíp masy zaplatených odvodov. Zmeniť pravidlá solidarity, pridať viac zásluhovosti pre tých, čo majú vyššie príjmy, zmeniť valorizáciu, vyladiť pozostalostné dôchodky, zaviesť zdieľaný dôchodok pre manželov...

Druhý pilier
Je dobré, že dôchodkový systém stojí na dvoch nohách, avšak zlé je, že jedna z nich je výrazne slabšia. V období celosvetovej krízy vyvolanej pandémiou má problémy prvý i druhý pilier. Ale o pár rokov, v čase očakávanej dlhodobej demografickej krízy na Slovensku, bude mať problémy len prvý pilier – a preto je potrebné druhý pilier posilniť. Neznamená to len vyšší podiel príspevkov do druhého piliera. Diskutujme o investičných stratégiách, o znížení poplatkov, o automatickom vstupe mladých do druhého piliera, o možnostiach daňovo zvýhodneného dobrovoľného sporenia a celkovo o lepšej podpore štátu. Urobme to pre seba a pre naše deti.

01 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 02 - Modified: 2024-04-04 09:32:19 - Feat.: - Title: Poberatelia dôchodkov mimo Európskej únie musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití 03 - Modified: 2024-03-26 19:08:49 - Feat.: - Title: Je to jednoducho lož. Ondruš odmieta tvrdenia SaS, podľa ktorých sľuboval dvojnásobné dôchodky 04 - Modified: 2024-03-22 14:14:46 - Feat.: - Title: Ak má rásť minimálna mzda, musí rásť aj minimálny dôchodok, znie z SNS 05 - Modified: 2024-03-15 13:33:55 - Feat.: - Title: Do penzie ľudí „vyhnali“ dve štedré valorizácie. Príde ďalšia vlna predčasných dôchodkov
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 20:55