financie, biznis, trhyDreamstime
StoryEditor

Achillova päta našej ekonomiky

22.06.2020, 00:00
Práve kvôli vysokej miere otvorenosti či orientácii na export je pre nás dôležitý boj s pandémiou a vývoj ekonomiky nielen u nás, ale aj v zahraničí.

Malá, otvorená a proexportne orientovaná ekonomika. Áno, tá naša slovenská je presne takáto. Pričom, ak o týchto jej troch typických prívlastkoch nejaký čas nepočujeme, môžeme si byť istí, že sa jej darí. Teraz, v horších časoch, je to však naopak a počúvame o nich denne. Stávajú sa totiž takpovediac jej Achillovou pätou.


Pandémia COVID-19 a s ňou súvisiace opatrenia u nás či vo svete sa podpisujú pod ekonomický vývoj našej krajiny. Zahraničný obchod či priemyselná produkcia zaznamenávajú rekordne vysoké prepady a hrubý domáci produkt Slovenska zaznamenal už v prvom štvrťroku 2020 jeden z najvýraznejších poklesov v rámci EÚ. A ešte výraznejší pád čaká našu ekonomiku minimálne v druhom tohtoročnom kvartáli. Prečo je to tak? Nuž preto, lebo Slovensko je malá, otvorená a proexportne orientovaná ekonomika.


Zapojenie krajín do medzinárodného obchodu, a teda odklon od absolútnej sebestačnosti ilustruje práve ukazovateľ otvorenosti ekonomiky. Spomínaný ukazovateľ vyjadruje, ako sa export spolu s importom tovarov a služieb podieľajú na celkovom hrubom domácom produkte krajiny za určité časové obdobie. Podľa najaktuálnejších údajov Eurostatu v roku 2019 dosiahla otvorenosť slovenskej ekonomiky až 185 percent HDP. Hodnota tovarov a služieb, ktoré sa zo Slovenska vlani vyviezli, sa podieľala na HDP krajiny 93 percentami. Podiel dovozu bol mierne nižší a z HDP predstavoval 92 percent.


Slovensko je zároveň štvrtou najotvorenejšou ekonomikou v EÚ. Vyššiu mieru otvorenosti vykázali už iba Luxembursko (382 percent HDP), Malta (261 percent HDP) a Írsko (239 percent HDP). Spomedzi krajín V4 sa na nás doťahuje Maďarsko, v prípade ktorého sa export tovarov a služieb spolu s importom podieľal na celkovom HDP ekonomiky 163 percentami. V prípade Česka vlani išlo o otvorenosť na úrovni 145 percent. Najmenej otvorenou ekonomikou v rámci V4 je Poľsko, v roku 2019 s hodnotou ukazovateľa 106 percent HDP. Najmenej otvorenými ekonomikami v EÚ boli počas uplynulého roka Taliansko, Francúzsko a Španielsko s úrovňami 60 – 70 percent HDP.


Práve kvôli vysokej miere otvorenosti či orientácii na export je pre nás dôležitý boj s pandémiou a vývoj ekonomiky nielen u nás, ale aj v zahraničí, predovšetkým u našich najväčších obchodných partnerov. Sú nimi hlavne Nemecko a Česko, ale aj Francúzsko, Taliansko či Španielsko. Všetky spomenuté krajiny sa však rovnako ako my pasujú s prepadom ekonomiky. Zatiaľ sa jedine Maďarom a Poliakom podarilo udržať počas prvého štvrťroka 2020 hoci pomalší, ale predsa, medziročný rast HDP.


Naposledy sme obdobný prepad ekonomiky zažívali pred jedným desaťročím počas hospodárskej krízy. Už vtedy sa núkalo ako jedno z preventívnych opatrení posunutie našej ekonomiky od „montážnej dielne“ viac k „znalostnej“. Pár milimetrov však nestačí...

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-25 09:17:19 - Feat.: - Title: Klesajúca inflácia praje maloobchodom. Tržby by v tomto roku mali mierne stúpnuť, ukazuje analýza
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 05:52