Danka Matušková / moderátorka Adela Vinczeová
StoryEditor

Adela Vinczeová: Odtiene obťažovania

03.07.2020, 00:00
Nikdy nedosiahneme zmenu bez súčinnosti každej strany.

Každá téma má svoje odtiene. Aj sexuálne obťažovanie. S absolútnou bázňou hneď na úvod opúšťam najtmavšie temno tejto škály, ktoré reprezentujú násilné psychopatologické činy. Rovnako férovo sa nechcem zbytočne zaoberať svetlým odtieňom mojej minimálnej skúsenosti s nevhodným správaním mužov voči mne. Dokonca aj v časoch, keď som ako šestnásťročná začínala s čisto chlapskými štábmi v Markíze, som nezažila nič, čo by urážalo moju hodnotu, čo by ma zaskočilo. Ale opakujem – to je môj svetlý odtieň témy.


Dovolím si spomenúť dlhoročnú skúsenosť psychologičky a bývalej riaditeľky istého centra sociálnej prevencie pre obete domáceho násilia. Ak sa žena rozhodla nie len pred agresorom utekať, ale terapeuticky pracovať na svojej sebahodnote, začalo sa pozitívne meniť aj správanie muža voči tej istej žene. Prípadne dotyčný stratil záujem jej ubližovať a ich cesty sa v pokoji rozišli. Žena totiž zmenila postoj voči sebe a pôvodný partner v nej stratil to, čo poznal, čo mu pre jeho ventil vyhovovalo. Z rozprávania tejto terapeutky som pochopila, že ten istý chlap sa k rôznym ženám nespráva paušálne rovnako. Ak sa z nízkej sebahodnoty vynára citeľná poloha obete, nájde si táto ľahšie svojho „páchateľa“. V rôznych prejavoch, v rôznej intenzite, možno aj v menej patologických každodenných momentoch každej z nás.


Nerada by som zablúdila do dezinterpretácie, že JA som na vine, ak sa ku mne ktosi správa zle. A už vôbec nie do obhajoby neakceptovateľného konania mužov. Mám však osobnú skúsenosť s prácou na vlastnej hodnote, ktorá mi ako v dokonalom zrkadle zmenila správanie partnera voči mne. Nešlo o to, čo hovorím, ako vystupujem navonok, ale akú hodnotu svojej osoby naozaj cítim a čo kvôli tomu mimoverbálne vníma človek v kontakte so mnou.


Odtiene stále spomínam preto, lebo sa obávam generalizovania, čiernobielizovania a uchopenia témy cez hnevlivé emócie. Každý agresívny tlak prináša rovnakú protireakciu a muži, ktorých sa to týka, len zintenzívnia svoju zlosť. Súhlasím s tým, že my ženy sa máme vedieť ozvať, že hulváti a agresori by mali aj od širšej spoločnosti dostávať jasné mantinely, a že nesmieme tému zľahčovať. Nikdy však nedosiahneme zmenu bez súčinnosti každej strany. Bez uvedomenia si skutočnej hodnoty každej z nás. Aby si nás muži naozaj vážili, a nie sa nás báli. Aby sme si mužov vážili, a nie sa ich báli. Každé pohlavie, každý človek, každá spoločnosť má ako prispieť k tomu, aby odtiene tejto témy postupne bledli.


01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 21:36