StoryEditor

Vytiahne Nemecko EÚ z krízy?

06.07.2020, 00:00
Vďaka prispôsobivosti malých a stredných podnikov sa Nemecko môže opäť stať motorom Európy.

© The Financial Times Limited 2020. Všetky práva vyhradené.

Za preklad článku zodpovedajú výhradne Hospodárske noviny. Financial Times Limited nenesie žiadnu zodpovednosť za presnosť alebo kvalitu prekladu.

Keď udrela pandémia koronavírusu, mníchovský výrobca priemyselných kompresorov Bauer roztrhal svoj biznis plán a napísal nový. Keďže jeho veľkých klientov v automotive pandémia zložila, sústredili sa na klientov odolnejších proti kríze, napríklad výskumné inštitúcie alebo zdravotnícky sektor, ktorí im ponúkali nové využitie pre ich špičkové systémy recyklácie hélia. Pre klientov z energetiky vyvinul nové kompresory na produkovanie zeleného bioplynu. A vynašli, patentovali si a uviedli na trh nový filter, ktorý zo vzduchu odstraňuje vírusy, baktérie a plesne.


„Pomohlo nám, že naše trhy i produkty sú veľmi diverzifikované,“ tvrdí generálny riaditeľ Baueru Philipp Bayat. „Z núdze sme urobili cnosť.“ Bauer tak už teraz oznámil, že splnil ciele tržieb a objednávok na rok 2020 stanovené ešte pred vypuknutím koronavírusu – a oboje sú lepšie ako výsledky v roku 2019. „Vnímame, že niektoré naše trhy sa už zotavujú,“ hovorí Bayat. „Nepovedal by som, že sme v eufórii, no rozhodne si do budúcnosti veríme.“


Nemecko čelí najväčšej recesii vo svojich povojnových dejinách, nezamestnanosť rastie, vývoz a priemyselná produkcia kolabujú. Nálada medzi nemeckými kapitánmi priemyslu je pochmúrna.
Skúsenosti Bauer Group však ukazujú, že krajina sa z poklesu môže zotaviť oveľa rýchlejšie ako väčšina jej susedov. Nemecké HDP sa tento rok podľa Bundesbanky zníži o šesť percent, predikcie pre ďalšie štyri hlavné európske ekonomiky, ktoré zverejnili centrálne banky, sú oveľa horšie: napríklad Taliansko klesne o 9,2 percenta a Spojené kráľovstvo o 14 percent.


Nemecký minister hospodárstva Peter Altmaier stelesňuje opatrné sebavedomie, ktoré panuje v Berlíne. „Vidíme jasný pozitívny trend v nálade ľudí,“ vyjadril sa v júni. Nemecké spoločnosti na tento rok plánovali veľké investície. Vládny fiškálny stimul vo výške 130 miliárd eur nadobudne účinnosť v najbližších týždňoch a pozdvihne podnikateľskú aktivitu. Minister hovorí, že Nemecko bude „ekonomickou lokomotívou“, ktorá vytiahne Európu a svet z koronakrízy.


Viera najväčšej ekonomiky Európy vo vlastnú schopnosť dať sa dokopy do veľkej miery pramení v tom, ako úspešne si poradila s koronavírusom. Zaznamenala omnoho menej úmrtí na COVID-19 než ostatné veľké krajiny a celkový počet obetí bol približne päťkrát ni...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 07:19