TASR – Jakub Kotian
StoryEditor

Sto dní školstva v čase korony

08.07.2020, 00:00

Koronavírus, otvorenie trhu s učebnicami, slovné hodnotenie či veľký projekt na podporné tímy na školách. Aj o tom bolo prvých sto dní na rezorte školstva. Pri zavretí škôl boli učitelia aj žiaci rýchlo hodení do vôd online sveta a museli sa v ňom naučiť plávať.


Preto sme im hneď po nástupe na rezort chceli prácu uľahčiť. Spustili sme portál Učíme na diaľku, kde sme zhromaždili online zdroje na výučbu a potrebné informácie pre rodičov a učiteľov. Niektorí žiaci však nemali prístup na internet. Školám sme preto poslali 375-tisíc eur a preplatili sme im náklady na tlač zošitov či pracovných listov pre týchto žiakov.


Často sme museli riešiť novú situáciu za pochodu – presúvať termíny, upraviť maturity či prijímačky, umožniť skúšky na vysokých školách aj online, posunúť čerpanie grantov či umožniť školám hodnotiť žiakov slovne či inou formou.


Ďalej sme investovali 66 miliónov eur z eurofondov na Prvú pomoc pre materské školy. Zriaďovatelia z nich môžu zafinancovať 80 percent hrubej mzdy zamestnancov materských škôl, ktorých pre nízke podielové dane nedokázali platiť.


Mysleli sme aj do budúcnosti. Vyčlenili sme 82 miliónov eur na podporné profesie, ktoré školám dlho chýbajú – ako psychológov, asistentov, špeciálnych či sociálnych pedagógov. Aj tieto podporné tímy budú kľúčové v boji proti šikanovaniu.


Školy dlho žiadali otvorený trh s učebnicami. Prvýkrát sme na prvom stupni umožnili školám vyberať kvalitné učebnice a vyčlenili sme na ne 11,4 milióna eur. Aktuálne investujeme 3,6 milióna eur na druhý stupeň prioritne na učebnice matematiky. Ponuku učebníc chceme ďalej rozšíriť a proces nákupu školám uľahčiť.


Aby žiaci lepšie zvládli návrat do tried v septembri, školy, ktoré organizujú aktivity pre žiakov v lete, podporíme sumou 500-tisíc eur (takzvané letné školy). V športe prvýkrát rozdelíme 1,7 milióna eur na podujatia podľa nového vzorca, ktorý je založený na transparentnosti a nárokovateľnosti.


Žiakom, ktorým sa končil nárok na príspevok na školu v prírode či lyžiarsky zájazd a nestihli ho využiť, sme umožnili využiť ho aj v ďalšom ročníku. Peniaze z nevyčerpaných vzdelávacích poukazov sme zas nechali školám – napríklad na nákup dezinfekcie či rúšok.


Školstvo, učitelia aj žiaci majú za sebou náročné a často aj hektické mesiace. Teraz je našou ambíciou pozerať sa dopredu, nabrať energiu do nového školského roka a robiť všetko pre to, aby sa žiaci, učitelia aj rodičia čo najskôr vrátili do bežného života a do školstva, ktoré bude čoraz lepšie a modernejšie.


01 - Modified: 2024-04-22 12:11:43 - Feat.: - Title: Fico chce ovládnuť RTVS, tvrdí Gröhling. Šimečka odmieta útoky na kultúrnu obec 02 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 03 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 04 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať 05 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine?
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 00:45