VozičkárReuters
StoryEditor

Ako zlepšiť život zdravotne postihnutým

10.07.2020, 00:00

Predstavte si, že by ste mali celý život prežiť v internáte. Vízia spoločnej kúpeľne, znížená miera súkromia, komfortu, osobného priestoru či obmedzené možnosti sebarealizácie. Chceli by ste takto žiť? To, čo vnímame ako samozrejmosť, by samozrejmosťou nebolo. A presne taká je životná vízia zdravotne postihnutých ľudí v inštitucionálnych zariadeniach v rámci súčasných štandardov. Zdravá populácia si neuvedomuje vplyv zlého zdravotného stavu na život. Preto nevyhnutnou súčasťou vyspelej spoločnosti musí byť adekvátny model starostlivosti a pomoci zdravotne postihnutým.


Na Slovensku dlhodobo panovalo presvedčenie, že pre človeka, ktorý si svoje potreby nedokáže zabezpečovať sám, stačí, keď mu ich naplnenie zabezpečí niekto iný. No je tento prístup dostatočný?


Riešením problému je proces, ktorý sa nazýva deinštitucionalizácia alebo transformácia. Pre ľudí so zdravotným postihnutím a ostatné osoby žijúce v inštitúciách znamená práve možnosť žiť život podľa svojich predstáv, rozhodovať o ňom, čiže žiť lepšie a kvalitnejšie. Týmto procesom sa postupne nahrádzajú kapacity veľkých zariadení zariadeniami poskytujúcimi sociálne služby v komunitnom prostredí. Menší počet klientov v jednom zariadení umožňuje jej prispôsobenie individuálnym potrebám.

Medzi zariadenia, ktoré sú a budú takto zmenené, patrí aj Domov sociálnych služieb a zariadenie podporovaného bývania MEREMA, ktorého zriaďovateľom je bratislavská župa. Transformácia tu zlepšila najmä ochranu ľudských práv a integráciu s okolím. Obdobné kroky sú nevyhnutnou podmienkou naplnenia úloh a cieľov, ktoré stoja pred celou oblasťou sociálnych služieb.


Deinštitucionalizované služby podporujú samostatnosť prijímateľov a ich integráciu tým, že s každým prijímateľom zaobchádzajú ako s plnohodnotným jedincom, ktorý má vlastné potreby, preferencie, silné a slabé stránky. Individuálny prístup umožňuje udržovanie vzťahov a prevzatie zodpovednosti za vlastný život a rozhodnutia. Projekt transformácie MEREMY je živým príkladom toho, že Bratislavský samosprávny kraj aj pomocou eurofondov systematicky skvalitňuje život zdravotne postihnutých. V našom kraji sa tak deinštitucionalizácia postupne stáva realitou. Pre župu to však nie je len projekt. Je to komplexný proces transformácie vzťahu k ľuďom odkázaným na dlhodobú pomoc spoločnosti. Je to starostlivosť s osobitným akcentom kladeným na individuálne potreby jednotlivca.


01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 17:54