Reuters
StoryEditor

Ukážkové véčko globálnej ekonomiky

15.07.2020, 00:00
Ďalší ekonomický vývoj bude do značnej miery závisieť od toho, aké príbehy si ľudia o ňom budú rozprávať.

Známy Robert Shiller často hovorí o tom, že ďalší ekonomický vývoj bude do značnej miery závisieť od toho, aké príbehy si ľudia o ňom budú rozprávať. Danske Bank hovorí v jednej zo svojich posledných analýz o tom, že trhy sa pohybujú medzi návalmi optimizmu a skepsy. K tomu prvému môžu prispievať napríklad ekonomické výsledky, ktoré prekonávajú očakávania.


Na druhej strane sa objavujú nové ohniská COVID-19 v Európe a v USA veľký počet štátov zaznamenal nábeh na ďalšiu vlnu. Vlády mnohých vyspelých aj rozvíjajúcich sa krajín sa však zase snažia na útlm reagovať ďalšou fiškálnou stimuláciou. K tomu sa pridávajú centrálne banky monetárnou politikou.


Nezávideniahodnej úlohy tvorby projekcií sa v tomto neistotou nabitom prostredí okrem iných chopili ekonómovia Morgan Stanley. Globálna ekonomika podľa nich dosiahla dno v máji a teraz sa už oživuje. V tomto roku by tak mala klesnúť takmer o štyri percentá, ale v budúcom roku už by mala rásť o viac ako šesť percent. Súčasná recesia by teda mala byť hlbšia ako tá po finančnej kríze, ale globálne oživenie by malo byť veľmi rýchle a v podstate by išlo o ukážkové V.


Ono globálne véčko je tvorené tým, čo by sme mohli nazvať J oživením rozvíjajúcich sa ekonomík a hore zahnutým L vyspelých krajín. Inak povedané, hore by globálnu ekonomiku mali ťahať rozvíjajúce sa krajiny na čele s Indiou a Čínou. Naopak, Spojené štáty a Európa sa nebudú veľmi blížiť k tomu, aby tohtoročný prepad v budúcom roku eliminovali.


Morgan Stanley projekcie komentuje tak, že v prospech rýchleho globálneho oživenia hovorí to, že prepad nebol spôsobený nejakými vážnymi nerovnováhami či bublinami. Globálna reakcia zo strany vlád a centrálnych bánk bola a je razantná a koordinovaná. Tomuto rozdielu vo vývoji vyspelých a rozvíjajúcich sa krajín sa však v komentári analytici nevenujú.


Celkovo príbeh od Morgan Stanley nevyznieva nijako pesimisticky a napríklad akciový trh si, súdiac podľa jeho valuácií (PE, PEG), teraz rozpráva vyložene optimistické príbehy. V krajinách, ako sú Spojené štáty, je pritom jeho správanie nezanedbateľným proroctvom s potenciálom samonaplnenia. Lenže súčasná hospodárska situácia je daná aj „príbehmi“, ktoré sú ďaleko za hranicami ekonomiky samotnej.


Deutsche Bank nedávno analyzovala vývoj mobility v európskych krajinách a vo vybraných amerických štátoch. V Európe začína byť situácia lepšia ako za oceánom. Konkrétne to vyzerá tak, že tam, kde sa viac šliaplo na brzdy, sa teraz šliape viac na plyn. To sa však zase môže zmeniť.


01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 18:32