pole, pôda, pozemokDreamstime
StoryEditor

Zvyšovať dnes farmárom nájom za pôdu je nefér

15.07.2020, 09:00
Autor:
Emil MachoEmil Macho
Takýto postup SPF je absurdný hneď na dvakrát.

Rozhodnutie Slovenského pozemkového fondu (SPF), ktorý dnes rozosiela poľnohospodárom návrhy dodatkov ku zmluvám o nájme pôdy je nespravodlivé, neslušné a najmä neférové. SPF totiž „navrhuje“ farmárom dodatky ku nájomným zmluvám, kde zvyšuje nájomné a zároveň im dáva na vedomosť, že pokiaľ so zvýšením nebudú súhlasiť, nájomné zmluvy vypovie.

Takýto postup SPF je absurdný hneď na dvakrát.

Po prvé preto, že zdôvodnenie, ktorým SPF operuje sa opiera o tvrdenie, že pokiaľ nebude nájomné stanovené ako priemerné nájomné za pôdu v danom katastrálnom území (takzvané obvyklé nájomné), môže to byť chápané ako nedovolená štátna pomoc. Odpoveď je jednoduchá – nie nemôže. A to netvrdím ja ako predseda SPPK, ale je to stanovisko Protimonopolného úradu.

Doterajšia prax cien nájmu pôdy v správe SPF sa opierala o bonitu danej pôdy. Tá bonitnejšia, kde môže poľnohospodár dosahovať vyššie výnosy bola drahšia a tá menej bonitná lacnejšia. Tak to funguje aj v súkromnom sektore, kde vlastník bonitnej pôdy pýta viac, ako vlastník tej menej bonitnej. To je princíp zdravého rozumu. Bodka.

Druhá a smutnejšia absurdita postupu SPF je forma, akou postupuje. Fond totiž navrhuje zmeny nájomného (výrazne nahor) v živých zmluvách, ktoré platia a ešte aj platiť majú. Dokonca žiada, aby sa nájomné upravilo už za tento rok – teda od 1.januára 2020!

Stavia poľnohospodárov pred hotovú vec v štýle – podpíš dodatok, pretože pokiaľ ho nepodpíšeš vypovieme ti zmluvu. Čo si o tom máme ako poľnohospodári myslieť? Toto je avizovaná podpora pre potravinovú sebestačnosť našej krajiny? Toto je pomoc štátu v ťažkých časoch po koronakríze?

Slušní a poctiví poľnohospodári po voľbách s nádejou vnímali plamenné prejavy o podpore domácej poľnohospodárskej produkcie, vyčistení vzťahov a potlačení všetkých nekalostí, ktoré sa v agrosektore nahromadili za dlhé roky dozadu.

A teraz len neveriacky sledujú, ako v tom istom čase vláda schvaľuje jednu podporu pre podnikateľský sektor za druhou a zároveň SPF ako verejná inštitúcia vráža poľnohospodárom nôž do chrbta. Navyše s nepravdivým zdôvodnením.

Pokiaľ by sa toto ťaženie SPF proti slovenským poľnohospodárom naplnilo (ja verím, že to skrátka nie je možné) dôsledky by mohli byť katastrofálne.

Mnohí poľnohospodári by to nemuseli zvládnuť, respektíve cena ich produkcie by nabrala takú výšku, že táto produkcia by sa stala nepredajná. Potom môžeme donekonečna omieľať frázy o podpore pre „naše slovenské“ potraviny. A zostaneme iba pri tých frázach, pretože žiadne slovenské potraviny nebudú a tie, ktoré budú, sa stanú nepredajnými.

Alebo inak. Čo má v pláne SPF potom, keď slovenskí poľnohospodári hromadne odmietnu ním navrhované zmeny v platných nájomných zmluvách? Ktoré navyše prišli nečakane a bez diskusie? Vypovie nájmy? Vypne (doslova) slovenský vidiek?

Minister pôdohospodárstva Ján Mičovský o tomto probléme vie. Vie aj to, že sme počas minulého roku jasne a zrozumiteľne rozporovali rodiaci sa plán na zmeny nájomného podľa metódy „obvyklá cena“. Upozorňovali sme na všetky úskalia a nespravodlivosti, ktoré sú v tejto metóde prítomné.

A musí vedieť aj to, že zverejnená „obvyklá“ výška nájomného v minulom roku dokonca nebola zverejnená v členení za ornú pôdu, trvalé trávne porasty a poľnohospodársku pôdu s trvalými porastami. A to je v rozpore so zákonom č. 504/2003 Z. z. a vyhláškou č. 172/2018 Z. z..

Jeho argument, že ak dôjde ku takto masívnemu zvýšeniu nájomného za pôdu v správe SPF, dostanú poľnohospodári „iné“ kompenzácie je mylný a poľnohospodári s ním nesúhlasia.

Poľnohospodárstvo je dlhodobé podnikanie, ktoré viac ako ktorýkoľvek iný sektor vyžaduje stabilitu vzťahov a zmlúv. Máme dosť starostí so škodcami a prírodnými živlami (plus aktuálne koronakríza) pretože na rozdiel od iných pracujeme najmä pod holým nebom.

Preto žiadame, aby bol tento návrh SPF zrušený. A áno. Môžeme sa na odbornej úrovni a v kľude baviť o výške nájomného za pôdu v správe SPF a spôsobe, akým sa bude stanovovať v budúcnosti. Prečo nie.

Ale traumatizovať beztak ťažko skúšaného poľnohospodára takýmito absurdnými návrhmi v podstate uprostred žatvy je naozaj nefér a neslušné.

Autor je predseda SPPK.

01 - Modified: 2024-04-10 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké sú vaše práva a povinnosti pri prenájme pôdy? Pre HN odpovedajú experti 02 - Modified: 2024-02-22 14:51:29 - Feat.: - Title: Najväčší protest farmárov: Ľudia im kývali, našli sa aj provokatéri. Mnohí neprišli, lebo nemajú ani na naftu 03 - Modified: 2024-04-02 09:03:19 - Feat.: - Title: Prenájom pôdy má svoje pravidlá. Aké máte povinnosti? Odpovedajú experti 04 - Modified: 2024-02-12 16:08:03 - Feat.: - Title: Slovenskí farmári ohlásili masívne protesty, kritizujú aj ignoráciu ministra. Spolitizované, reaguje Takáč 05 - Modified: 2024-02-12 10:38:43 - Feat.: - Title: Žiadosti o priame platby sa za tento rok budú podávať len elektronicky, upozorňuje Takáč
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 23:51