Reuters
StoryEditor

Centrálne banky šliapu na plyn slabo

20.07.2020, 00:00

V súvislosti s nízkymi sadzbami hovorím o uvoľnenej monetárnej politike a so sadzbami vyššími o politike utiahnutej. Zoberme si nasledujúci príklad: Ideme na skútri a máme za cieľ konštantnú rýchlosť. Ak ideme do kopca, musíme plyn pridať. Ak ideme z kopca, musíme ho zase ubrať. Teraz si predstavme, že začneme stúpať do kopca. Nechceme spomaliť, tak pridáme plyn. Ale nie dosť na to, aby sme predsa len nespomalili. Je to podobné, ako keď niečo začne ekonomiku brzdiť a centrálna banka začne „šliapať na plyn“.


Už niekoľko rokov sa hovorí o takzvanej neutrálnej výške sadzieb, o sadzbách prirodzených a podobne. V princípe ide o výšku sadzieb, pri ktorých by ekonomika bola v danej situácii v plnej zamestnanosti a inflácia by bola stabilná. Ak teda napríklad ľudia v ekonomike zrazu začnú viac sporiť, je pravdepodobné, že sadzby klesli - na dosiahnutie plnej zamestnanosti pri stabilnej inflácii musia byť neutrálne sadzby nižšie.


Povedzme, že tieto sadzby klesli podľa našich odhadov z troch percent na jedno percento. Tiež dajme tomu, že centrálna banka predtým dlho držala svoje sadzby na troch percentách (trafila sa teda majstrovsky do onoho neutrálu). A potom kvôli opísanej zmene znížila sadzby na 1,5 percenta. Teraz sú sadzby nízko a politika je uvoľnená (pridali sme plyn). Ak však sú neutrálne sadzby na jednom percente, tak je politika stále utiahnutá. Nie tak, ako keby zostali na troch percentách či klesli len na dve percentá, ale stále utiahnutá. Chceme ísť do kopca stále rovnakou rýchlosťou, ale plynu sme nepridali dosť.


Ide len o teoretické klábosenie? Nie. A áno. Danske Bank v jednej z analýz tvrdí, že globálna monetárna politika sa bude ďalej uvoľňovať. Malo by dôjsť k tomu, že ak získame vakcínu, či opadne intenzita pandémie, neutrálny sadzby sa po ich „pandemickom“ poklese začnú opäť zdvíhať. Tento pokles bol v podstate daný tým, čo som písal vyššie - väčším sklonom k preventívnym úsporám. Ak by pandémia poľavila a ľudia začali opäť viac utrácať, neutrálne sadzby pôjdu hore. Na to, aby sa monetárna politika uvoľňovala, potom stačí len to, aby ju centrálne banky držali tam, kde je teraz. Je to opak toho, keby centrálna banka držala sadzby konštantné a neutrálne sadzby klesli - potom by došlo k utiahnutiu monetárnej politiky bez toho, aby ju centrálne banky nejako zmenili.


V súčasnosti sú ekonomické úvahy naplnené veľmi neistými predpokladmi azda viac ako inokedy. Pokiaľ bude vakcína, ak poľaví pandémia, ak neutrálne sadzby predtým vzrástli, ak potom klesnú, ak centrálne banky budú držať nastavený smer... Nič lepšie ale nemáme.


01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 22:16