Rastislav TrnkaTASR
StoryEditor

Vyberte sa k nám, na kraj sveta

24.07.2020, 00:00

Niekoľko mesiacov sa tu prihováram s vážnymi politickými témami. Nemáme ich málo. S novou vládou potrebujeme dotiahnuť decentralizáciu, zároveň nad nami visí Damoklov meč daňových výpadkov kvôli pandémii COVID-19. Jeseň bude horúcejšia ako leto a nebude za tým žiadne globálne otepľovanie.


Čitateľ azda odpustí, keď zvoľním tempo a napíšem niečo letnejšie a osobnejšie. Župa, na ktorej čele mám česť stáť, je pre mnohých tak trochu na konci sveta. My východniari vieme, že to nie je pravda, kus krásy nášho Slovenska sa skrýva v našich kopcoch, mestečkách a dedinách. Napokon, môžete sa prísť presvedčiť sami. Kedy, keď nie v tento zvláštny rok? Pandémia prekazila plány. Nám na úrade zatriasla rozpočtom, vám možno dovolenkou v zahraničí. Tak či onak, prázdniny si môžete vychutnať aj bez pečiatky v pase. Kufre nechajte zabalené a hybajte k nám na východ. Tyrkysové lagúny tu síce nenájdete, ale bez zážitkov sa domov nevrátite. Naša organizácia cestovného ruchu urobila prieskum o dovolenkových preferenciách. Až 61 percent z nás sa rozhodlo oddychovať doma. K moru sa skúsi prebojovať 8 percent opýtaných. Doma chcú našinci objavovať radšej menej známe lokality, najviac hrady a múzeá (68 percent). Ďalších lákajú klasické letné „oddychovky“ ako wellness a akvapark (56 percent) či aktívny šport (46 percent). Naša župa, to už nie sú len Košice a naše „more“ Zemplínska šírava, aj keď vždy príjemne prekvapia obidve. Môj favorit pre túto sezónu je Tokaj. Nielen pre chutné víno, vyrástli tu aj iné služby. Je to naša najmenšia vinohradnícka oblasť, tu rýchlo zabudnete na Toskánsko. Okrem pivničiek si užijete cyklistiku, a to s celou rodinou. Košická župa vám k tomu prostredníctvom projektu Terra Incognita vybudovala cyklopožičovňu vo Veľkej Tŕni. Láka vás to viac do kopcov? V kraji na konci sveta máme Slovenský raj aj Slovenský kras. V oboch vďaka krásnym tiesňavám rýchlo zabudnete na Alpy. Do raja vás každú júlovú sobotu z Košíc odvezie náš Ľadový expres a každú augustovú sobotu a nedeľu zase do krasu pofrčia letné vlaky na Gemer, ku ktorým sme pripravili zážitkové atrakcie. Z okna vlaku sa vám naskytnú svetové výhľady a scenérie, no oplatí sa na trase vystúpiť aj pri niektorej z pamiatok UNESCO. Gemer je nimi doslova obsypaný. Začať môžete pokojne v Rožňave a keby bolo príliš teplo, príjemne vás schladí jaskyňa Domica.


Vymeniť veľký kus sveta za ten náš kraj sveta sa oplatí. Budeme si domov viac vážiť a pomôžeme tunajším podnikateľom prekonať ťažké časy. Pozývam vás k nám na východ a sľubujem, že objavíte miesta, aké svet nevidel.


01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-23 12:50:08 - Feat.: - Title: Na príchod Volva treba milióny eur zo štátnej kasy, tvrdí predseda Košického kraja. Samospráva hľadá financie
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 21:26