Pavol Funtál
StoryEditor

Nenechajte peniaze ochorieť na koronu

30.07.2020, 00:00
Vízia ľahkého a rýchleho zárobku sa môže zmeniť na nočnú moru.

Rozkolísané akciové trhy, problémy firiem, neistota na realitnom trhu. To sú len niektoré z prejavov prebiehajúcej koronakrízy, ktorá so sebou priniesla pád ekonomík. Zároveň sme svedkami doteraz nevídanej štátnej pomoci v objemoch stoviek miliárd dolárov či eur.


Aktuálna situácia preto vyvoláva mnoho otáznikov aj medzi investormi. Tí sa pýtajú, čo v tomto období robiť. Oplatí sa čakať a pokúsiť sa na súčasnej situácii zarobiť?


Netreba sa unáhliť
Prvá rada znie, že najhoršie rozhodnutia sú tie unáhlené. Nie je rozumné zatvárať svoje investičné pozície, či vyberať peniaze z fondov, keď sa im nedarí. Stačí sa pozrieť na vývoj akciových indexov v prvej polovici tohto roka. Po prudkom prepade spôsobenom koronakrízou trhy významnú časť strát vymazali. Kto vtedy peniaze vybral, prerobil. Nie je vylúčené, že ďalší prepad nás ešte čaká. Po ňom však opäť príde rast. To je prirodzená časť ekonomického cyklu. Preto kto nemusí, nemal by na svoje investície momentálne siahať.


Mnohí však v pádoch trhov vidia príležitosť, ako zarobiť. Chcú kúpiť, keď sú indexy na minime, a následne profitovať z ich korekcie smerom nahor. No i tu platí, že investovať treba s rozumom. Nikto nedokáže presne predvídať, ako bude daná korekcia vyzerať. Ak po raste príde ďalší prepad, s ktorým investor nepočítal, vízia ľahkého a rýchleho zárobku sa môže zmeniť na nočnú moru. Preto odporúčam nešpekulovať na krátkodobé výkyvy a k investovaniu sa postaviť ako k dlhodobému zhodnocovaniu svojich peňazí. Práve výkyvy na trhu vám totiž umožnia výhodne nakupovať.


Investovanie nie je lotéria
S tým súvisí aj ďalšia rada. Diverzifikujte svoje portfólio. Nestavajte všetko na jednu kartu, radšej si zvoľte vyvážený mix rôznych investícií, napríklad do akcií, realít, ale aj dlhopisov. Rozhodne neodporúčam ani „zaručené“ investičné príležitosti, keď vám niekto cez telefón sľubuje rýchle zhodnotenie vložených peňazí v desiatkach percent, ak stavíte na jeden akciový titul, pokiaľ možno ešte s použitím finančnej páky.


Oveľa rozumnejšie je financie vložiť do profesionálne spravovaných fondov s diverzifikovaným portfóliom. A namiesto jedného fondu voliť ich mix a pravidelné investovanie. Ak už máte v niektorom z fondov zainvestovanú vyššiu sumu peňazí, nové príspevky radšej posielajte inam. A nezabúdajte, investovať netreba všetko. Vždy myslite na rezervu, ktorá by mala byť aspoň vo výške vašich polročných výdavkov. Ak to dodržíte, investovania sa ani počas korony netreba báť.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 08:13