Danske BankReuters
StoryEditor

Zelené výhonky a úniková rýchlosť

31.07.2020, 00:00
Oživenie potiahnu India a Čína.

Po kríze v roku 2008 sa začalo objavovať mnoho výrazov, ktoré mali v skratke opísať to, čo sa práve deje s ekonomikou. Hovorilo sa o „green shoots“, teda „zelených výhonkoch“ – známkach toho, že ekonomika sa dostáva z najhoršieho. Potom sa zase často skloňovala „úniková rýchlosť“. Danske Bank prišla s obsiahlym pohľadom na vývoj v americkej ekonomike. Ak by som to mal zhrnúť: viacero zelených výhonkov, niekde však trochu vädnúcich, no úniková rýchlosť nedosiahnutá. Rozdiel od roku 2008 je však, samozrejme, v tom, že teraz hospodárstvo nečelí tomu, že by ho položila jeho vlastná vnútorná nerovnováha. Karty sú do značnej miery rozdávané „zvonka“.


V niektorých štátoch USA dochádza k znateľnému zhoršeniu epidemickej situácie, rastie tlak na ďalšie sociálne dištancovanie a kroky, ktoré ekonomickú aktivitu tlmia. Najsilnejšie reštriktívne opatrenia sú podľa banky v Číne, najslabšie v krajinách, ako sú Nórsko alebo Nemecko. Spojené štáty sú na druhom mieste, čo sa týka prísnosti. Zaujímavé pritom je, že ide o krajinu, kde sa intenzívne hovorí o tom, či nosiť rúška, alebo nie.


Pohľad na mobilitu návštev reštaurácií otvára abecednú diskusiu o tvaroch oživenia. Posledné týždne sa potvrdzuje téza tých, ktorí tvrdili, že V to nebude, skôr „Nike“, či dokonca W. Optimistickejšie, čo sa týka véčka, vyzerá vývoj spotreby elektrickej energie. Tá sa totiž po aprílovom – májovom prepade pod dlhodobejší štandard vracia späť.


Ako je známe, centrálne banky po celom svete sa snažia čo najviac tlmiť negatívny dosah pandémie a súvisiacich šokov na ekonomiku. To so sebou, pochopiteľne, nesie ďalšiu vlnu diskusií o bublinách či hroziacej vysokej inflácii. Epidémia a následný vývoj na trhoch so sebou priniesli prudké utiahnutie, ktoré však centrálne banky dokázali zvrátiť a teraz sa index finančných podmienok od Goldman Sachs pohybuje na úrovniach značiacich značnú uvoľnenosť. Podobne vyznieva potrebný index makroekonomických prekvapení od Citi, ale napríklad index neistoty zostáva vysoko.


Slovníkom predchádzajúceho pokrízového obdobia môžeme hovoriť o rade zelených výhonkov, niektoré z nich však trochu vädnú. A o nejakom presvedčivom dosiahnutí únikovej rýchlosti možno hovoriť len ťažko. S ňou súvisí to, čomu by som sa dnes chcel venovať na záver – poukázanie na projekcie Commerzbank, ktoré podobne ako projekcie od Morgan Stanley predpokladajú, že v období 2020/2021 príde vo svetovej ekonomike pekné V. Podobne ako Morgan Stanley, aj Commerzbank predpokladá, že globálne V bude ťahané rozvíjajúcimi sa ekonomikami, najmä Čínou a Indiou. USA, Európa ani Japonsko tohtoročné straty budúci rok neodstránia.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 16:21