byty, bývaniePavol Funtál
StoryEditor

Dopyt po realitách ožil

04.08.2020, 00:00
Nemožno očakávať výrazný nárast ponuky.

Po rokoch takmer súvislého cenového rastu hnaného neutíchajúcim dopytom podporovaným lacnými peniazmi sme si viacerí kládli otázku, kedy už príde korekcia, či dokonca kríza, a kedy už bývanie konečne zlacnie. Doposiaľ tomu nič nenasvedčovalo. Až kým znenazdajky neprišiel vírus, ktorý výrazne zasiahol globálnu ekonomiku. Dokonca nás všetkých neočakávane na chvíľu aj uväznil vo vlastných príbytkoch. Bežný život zostal doslova paralyzovaný a s ním, samozrejme, aj dianie na realitnom trhu.

V prvých týždňoch realitný trh takpovediac zamrzol, no netrvalo dlho a optimistické nálady z postupne sa uvoľňujúcich opatrení zvýšili aktivitu na trhu na úroveň blížiacu sa tej pred krízou. Mnohí si mädlili ruky v očakávaní a stále neprestávajú veriť, že to bude práve rok 2020 v kombinácii s koronavírusom, ktorý sa postará možno až o dramatické prepady cien v desiatkach percent, ako to bolo naposledy v rokoch 2008 – 2009. Zatiaľ sa tak nestalo a opak je pravdou. Ceny nehnuteľností rástli. Kríza síce ešte dnes nie je ani zďaleka zažehnaná, druhá vlna môže prísť hocikedy a následky môžu byť ďalekosiahle a bude ich možné hodnotiť až spätne s väčším odstupom času, no ceny určuje trh, a teda ponuka a dopyt. Pozrime sa preto aj na ostatné dôležité faktory. Miera nezamestnanosti či kúpyschopnosť obyvateľstva zatiaľ výrazne neutrpeli. Aj napriek opatreniam NBS na zabezpečenie zdravého a udržateľného rastu zadlženosti, zadlženosť a rovnako aj ceny nehnuteľností rastú. Deje sa to práve aj vďaka lacným hypotékam.


Banky síce na isté obdobie spomalili a so schvaľovaním nových hypoték si dávali načas, objemy poskytnutých hypotekárnych úverov však podľa štatistík NBS v druhom kvartáli rástli medzimesačne zhruba o 200 miliónov eur a hypotekárne sadzby sú aj naďalej rekordne nízke. Dopyt teda zatiaľ určite neutícha a, naopak, opäť ožil. Na strane ponuky, aj keď počet voľných bytov chvíľkovo vzrástol, je len otázkou času, kedy sa s ním dopyt naakumulovaný počas obdobia obmedzujúceho bežný život a pohyb vyrovná. Stavebná produkcia klesá, nálady v stavebníctve sú pesimistické a zdĺhavé a komplikované povoľovacie procesy nehrajú do karát novým projektom. Nemožno preto očakávať výrazný nárast ponuky. Navyše rast by musel trvať niekoľko kvartálov po sebe, aby to vôbec malo nejaký efekt a vplyv na ceny. S najväčšou pravdepodobnosťou preto môžeme zabudnúť na mnohými tak túžobne očakávanú realitnú apokalypsu a pripraviť sa na ďalšie obdobie rastu cien, a to nielen do konca roka 2020.


01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 05:27