TASR - Jaroslav Novák
StoryEditor

Slovensko potrebuje politický dialóg, vizionárstvo a progres

04.08.2020, 18:55
Už dlhšiu dobu identifikujem vysokú toxicitu v politike, chaos v hodnotách a veľa protichodných síl, ktoré rozdeľujú našu spoločnosť.

Verím, že vieme nájsť konsenzus v názore, že Slovensko potrebuje politický dialóg, hľadanie riešení podložených pravdou, pokorou a úctou k druhým. Politika má byť predovšetkým o službe ľuďom. Nemá sa stať len diskusnou či zápasníckou arénou, v ktorej si máme dokazovať, kto je rétoricky zdatnejší alebo „argumentačne“ silnejší.

Už dlhšiu dobu identifikujem vysokú toxicitu v politike, chaos v hodnotách a veľa protichodných síl, ktoré rozdeľujú našu spoločnosť. Často si kladiem otázku, či a ako je možné bojovať proti rozdeľovačom spoločnosti.

Vnímam to ako veľmi náročný a dlhotrvajúci proces, pretože naša spoločnosť je extrémne rozdelená v náhľadoch na smerovanie našej krajiny v mnohých zásadných oblastiach ekonomickej, enviromentálnej, sociálnej.

Potom sú tu z politologického pohľadu aj sily konzervatívne, sociálne či liberálne, nacionálne. Každá z týchto síl je v nejakom pomere zastúpená v NR SR a presadzuje si svoj program, či už taký, alebo onaký.

Je teda zrejmé, že riešenie či presadzovanie spoločenských potrieb v parlamente bude náročné. Možno nepomôžu ani druhé, ba ani tretie voľby, ak budú tí istí kandidáti, ktorým chýba reálna zásadovosť, zmysel pre hodnoty a odhodlanie na presadzovanie skutočných celospoločenských záujmov.

Dokonca sa nebude zjednocovať ani na uliciach, pretože tu máme množstvo záujmových organizácií s rôznym zázemím, ktoré sú za niečo alebo väčšinou proti niečomu. Pomerne dobre vedia organizovať ľudí na rôznych mítingoch podporujúcich ich vyhranené účelové názory a ciele, čo tiež neprispieva k zjednoteniu spoločnosti.

Myslím si, že to je celosvetový trend, ktorý má za cieľ marginalizovať úsudok zdravého rozumu a pragmatického zmýšľania pre ľahšie ovládanie masy ľudí najmä pred voľbami, aby sa dosiahol želateľný výsledok a následne aj smerovanie krajiny v zmysle požiadaviek lobistov vyšších geopolitických cieľov.

Mimochodom, v parlamente sa situácia nezlepší kvôli animozitám medzi jednotlivými stranami a poslancami. Odvolávať sa dnes na morálku v politike nie je náležité, pretože politika je boj o moc. A boj o moc nikdy nebol, nie je a nebude o morálke. Myslím si, že naša spoločnosť a nielen naša, ale každá sa vie zomknúť iba v čase núdze, keď ide o holý život, a nie je čas na druhoradé témy.

Napriek tomu nemienim sa vzdávať istých mojich ideálov. Bude potrebné upozorňovať na rozvíjajúce sa deštruktívne aktivity a ich odhaľovaním v maximálnej miere ich aj paralyzovať.

Cieľom musí byť preraziť hrošiu kožu, aby sa hlas dostal až do hĺbky svedomia. V podstate všetko, čo je hodnotné neleží na povrchu, nedá sa lacno získať, ale treba si to zaslúžiť, priniesť obety. Okrem toho je potrebná aj nejaká príjemná zjednocujúca idea. Napríklad to euforické, čo sa deje pri futbale či hokeji.

No ale je potrebné vytvoriť aj zjednocujúce idey v sociálnej sfére, ekonomike, kultúre, životnom prostredí, ale aj morálke a upozorňovať na prejavy zla, podvody, klamstvá, zlodejstvá, bezohľadnosť.

Slovensko potrebuje politikov, ktorí sa vedia zjednotiť v službe pre hodnoty. Ale nielen jednotlivcov, lež stranícke či koaličné zoskupenia, keďže v parlamentnej demokracii sa presadzujú väčšinové požiadavky. Len v takomto prípade sa dokáže Slovensko nasmerovať k prosperite, a to nielen ekonomickej, ale najmä k prosperite vo vzťahoch, v kvalite života, v prežívaní okamihov nášho bytia. Potrebujeme niekoho, kto zosobňuje naše nádeje, koho vlastný príklad sa oplatí nasledovať. Svet dychtí po srdcervúcich príbehoch .

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 19:41