TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Európske zdroje – jedinečná šanca na reformu školstva

12.08.2020, 00:00
Okrem plošného zvýšenia platov chceme otvoriť aj otázku motivačného odmeňovania učiteľov.

Slovensko stojí pred historickou príležitosťou postaviť školstvo na nohy. EÚ nám poskytuje niekoľko miliárd eur na nápravu dôsledkov korony, ale aj na reformné zmeny. Pokiaľ si dobre rozvrhneme svoju stratégiu, máme šancu dobehnúť zameškané roky a školstvo zmodernizovať. Počas siedmich rokov by Slovensko mohlo využiť až 43 miliárd eur zo zdrojov EÚ. V školstve sa preto možno pozrieť na rôzne oblasti: reformné zmeny, personál škôl, vybavenie, modernizáciu obsahu vzdelávania, podporu inovácií či prepojenie vzdelania s praxou.


Úplne prvou vecou, ktorá príde na um, sú škôlky: dobudovanie kapacít v lokalitách, kde chýbajú. Ďalej sú to priestory a vybavenie škôl: podpora väčšej digitalizácie, technické vybavenie, rekonštrukcia a modernizácia učební, odstránenie bariér, ale napríklad aj zavedenie zelených a ekologických riešení na školy. Ďalej je to personál škôl – či už je to príprava nových učiteľov, vzdelávanie existujúcich učiteľov a, samozrejme, aj ich ohodnotenie. Konečne by sme mohli okrem plošného zvýšenia platov otvoriť aj otázku motivačného odmeňovania učiteľov – aby aktívni a pracovití učitelia videli ocenenie svojho úsilia aj na výplatnej páske. Okrem toho potrebujeme na školy dostať aj podporné tímy, psychológov, asistentov, špeciálnych či sociálnych pedagógov. Slovensko by tiež malo investovať do systémových zmien – do ďalšieho otvárania trhu s učebnicami, podporiť využívanie digitálnych materiálov na stredných školách, upraviť obsah vzdelávania či zakomponovať doň rozvoj digitálnych a mäkkých zručností. Mali by sme vzdelanie prepojiť s praxou, sledovať uplatnenie absolventov a pomôcť tak mladým ľuďom vybrať si perspektívne odbory, zaviesť profesijne orientované bakalárske programy, ale aj cielene podporovať štúdium v oblastiach ako STEM a IT, ktoré budú čoskoro kľúčové. Aby Slovensko nebolo iba automobilkou Európy, ale centrom inovácií a pokroku.


V oblasti vysokých škôl by na pláne bola podpora spolupráce so zahraničím, podpora mobility študentov, pedagógov aj výskumníkov, investícia do ľudského kapitálu vo vede a výskumu či zmena financovania vysokých škôl s cielenou podporou merateľných publikačných a patentových výstupov. Ak si Slovensko dobre naplánuje stratégiu, máme jedinečnú šancu postaviť naše školstvo na nohy. A možno o niekoľko rokov sa už nebudeme musieť pozerať do zahraničia (do Fínska, Estónska či inam) a hľadať tam príklady dobrého školstva. Možno to dobré školstvo nájdeme priamo u nás.

01 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 02 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 03 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať 04 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 05 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 09:35