TASR/Marko Erd
StoryEditor

Na európske miliardy treba mať jasnú víziu a pripravené projekty

14.08.2020, 00:00
Musíme sa zamerať na to, aby sme oživili ekonomiku a udržali zamestnanosť.

Po neľahkej diskusii dosiahli lídri EÚ dohodu o záchrannom balíku pre ekonomiky po pandémii a zhodli sa aj na rozpočte Únie na obdobie 2021 – 2027. Na Slovensko teda v najbližších rokoch „potečú“ miliardy eur. Ak majú byť zmysluplne využité, je potrebné ich preinvestovať predovšetkým v rámci územných projektov. Preto musíme mať jasnú víziu a pripravené projekty. Bojovať budeme o to, aby bolo v každom kraji jasné, čo a v ktorej infraštruktúre i sektorovej politike je potrebné urobiť.


Prioritou bratislavskej župy je riešenie dopravy. Územie trápia najmä vysoké kongescie individuálnej automobilovej dopravy (zápchy). Preto hľadáme alternatívy, ako motivovať ľudí prestúpiť z áut do verejnej dopravy. Riešením je integrovaná a koľajová doprava. V praxi to  znamená budovať prestupné terminály, záchytné parkoviská, železničné trate či vlakové stanice na území Bratislavy. V rámci dopravy hovoríme aj o obchvatoch okresných miest, a budeme sa zasadzovať za to, aby boli predmetom financovania aj mosty na cestách II. a III. triedy. Tie máme naozaj v zlom stave.


Bratislavská župa chce európske peniaze využiť aj na opatrenia v oblasti životného prostredia. Zamerané majú byť na zmenu klímy či na environmentálne záťaže. Medzi priority patria aj voda a kanalizácia.
Zameriavame sa aj na riešenie problému, ktorý sužuje celé Slovensko, a tým je nedostatok kapacít v škôlkach a na základných školách. Pripravili sme komplexný projekt, tzv. smart školy, ktorý vytvára vyhovujúce infraštrukturálne podmienky na výučbu detí a prácu pedagógov. V oblasti stredného školstva sústreďujeme pozornosť na vybudovanie kampusov, kde infraštruktúru odborného vzdelávania, stravovania, športu, záujmových činnosti či vonkajšieho areálu budú môcť zdieľať viaceré naše školy rovnakého zamerania.


Veľkou témou pre župu je sociálna inklúzia a deinštitucionalizácia poskytovania komunitných sociálnych služieb. V rámci zdravia nezabúdame ani na zdravotné strediská, podporu nových lekárov a riešenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti.


V boji proti koronavírusu bolo Slovensko dobrým príkladom pre celý svet. Teraz sa musíme zamerať na to, aby sme oživili ekonomiku a udržali zamestnanosť. To sa nestane samo od seba. Štát i samosprávy musia mať pripravené zmysluplné projekty, ktoré nielenže pomôžu v reštarte krajiny, ale zabezpečia aj trvalo udržateľný rozvoj. Korona tu s nami bude a my sa napriek nej musíme naučiť plnohodnotne fungovať a nedovoliť jej brzdiť našu ekonomiku. Bude to chcieť odvážne a niekedy i tvrdé rozhodnutia. Tie nám neboli od začiatku nášho mandátu na župe cudzie a tak to bude aj naďalej.


01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 23:36