DolárReuters
StoryEditor

Odvrátená strana dominancie dolára

31.08.2020, 00:00
Američania vyvážajú do sveta svoj dopyt a pracovné miesta.

V ekonómii sa hovorí o holandskej chorobe. Podobne by sme mohli uvažovať o americkej chorobe. Holandská choroba opisuje stav, keď v krajine nastane prudký rast vývozu novoobjavených prírodných zdrojov. Exporty tlačia nahor menový kurz, čo znižuje konkurencieschopnosť tradičných sektorov, ktoré upadajú, a ekonomika sa stáva závislou od ťažby. Keď som spomenul súvislosť s americkou ekonomikou, mal som na mysli dolár.


Veľa sa hovorí o jeho budúcnosti. Dolár má totiž tendenciu oslabovať. Za hlavnú príčinu sa považuje uvoľnenosť americkej ekonomiky a jej zaostávanie za oživením či neoživením zvyšku sveta. Dolár pritom vo svete slúži ako hlavná rezervná mena a prostriedok výmeny globálneho obchodu. Uvažuje sa tak o tom, či nenastal začiatok konca jeho dominancie.


Narušená by bola hlavne recyklácia globálnych úspor. Úspory prúdia zo sporivých krajín do USA, ktoré za ne kupujú tovar väčšinou práve z krajín, ktoré im na to požičiavajú. Sporivé krajiny dosahujú obchodné prebytky, USA deficity a všetko to stojí na dôvere v dolár.


Na prvý pohľad je pekné, keď nám niekto chce požičiavať za veľmi nízke sadzby na spotrebu alebo investície. Na druhý pohľad to už také jasné nie je. Pri americkej chorobe silný dolár dolieha na konkurencieschopnosť ekonomiky a prispieva k tomu, že Američania v recyklačnom koliesku vyvážajú do sveta svoj dopyt a pracovné miesta.


Zvyčajne sa píše, že Američania majú z dominancie dolára samé výhody. Aj táto minca má však dve strany. Ak by dolár strácal pozíciu, americkú ekonomiku by to nútilo k prechodu na zdravšiu rovnováhu: menej dovozov a viac vývozov, menej dlhov a viac domácich úspor. Toto všetko píšem aj kvôli novej štúdii, ktorá sa zaoberá tým, či euro môže posilniť svoju globálnu pozíciu. Marek Dabrowski tvrdí, že dolár ťaží z hĺbky a veľkosti amerických trhov, úlohu však zohráva aj zvyk. Ak má euro svoju pozíciu posilňovať, musí dôjsť k dokončeniu bankovej únie, únie kapitálových trhov a ECB by mala konať „proaktívne“.


Dolár ťaží zo svojej pozície najviac a od deväťdesiatych rokov čoraz viac, no to platí aj o eure. Ak by sa EÚ podarilo posilniť jeho úlohu v globálnej ekonomike, je možné, že by sa nožnice začali uzatvárať. Kapitál by viac prúdil do Európy, euro by sa posilnilo, požičiavalo by sa tu ľahšie a ľahšie by sa nakupovalo v zahraničí.


Do istej miery by to globálna ekonomika potrebovala, pretože by sa tým eliminovala časť jej recyklačných nerovnováh. Z pohľadu Európy by však nešlo o jednoznačné víťazstvo. Aj globálna dominancia dolára prináša Američanom chlieb s dvoma kôrkami.


01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 23:25