Od septembra 2021 majú byť škôlky povinné od piatich rokov, Branislav Gröhling to chce výhľadovo znížiť na štyri roky.TASR
StoryEditor

Čaká nás cesta výziev, ale spoločne to zvládneme

02.09.2020, 00:00
My nechceme mať školu peknú len zvonka.

Život nám stále prináša nové situácie, ktoré nás prekvapia a ktorým sa musíme prispôsobiť. Aj tento začiatok školského roka je taký. Pre každého bude tento september iný ako tie predošlé.


Školský rok začíname v rúškach, ale robíme to všetci pre seba, pre svoje okolie a dbáme tak na zdravie nás všetkých. Je to to minimum, čo môžeme urobiť.


Chceme však, aby bol iný aj celý školský rok a aj školstvo celkovo. Spolu s celým tímom sa budeme snažiť zlepšovať postavenie učiteľov a zamestnancov školy, vnímanie v spoločnosti, ale aj ohodnotenie. Je najvyšší čas sa začať približovať k modernému školstvu. Školy musia mať lepšie vybavenie, menej byrokracie, papierovačiek a všetkých zbytočností. Dúfam, že sa nám to podarí už budúci kalendárny rok.


Spoločne so samosprávami sa chceme postarať o najmenších a zvýšiť počet miest v materských školách. Na základných a stredných školách chceme rozširovať trh s učebnicami, zjednodušiť ich objednávanie a chceme dostať na školy aj viac podporných tímov, ktoré pomôžu všetkým žiakom napredovať.


Náš cieľ je, aby škola nebola vnímaná len ako miesto, ktoré je zvonku opravené, zateplené, má vymenené okná. My nechceme mať školu peknú len zvonka, chceme, aby aj vnútri vládla pohoda.


Zefektívňovať plánujeme aj stredné školy. V oblasti vysokých škôl sa chceme pozrieť na ich skvalitnenie, nastaviť nový spôsob financovania a lepšiu podporu výskumu a inovácií. Práve na nich je postavená budúcnosť. Preto budeme viac podporovať bádateľov a vedcov. No nezabúdame ani na naše športové talenty.


Myslím si, že mať moderné školy znamená aj väčšiu digitalizáciu, dostať na školy digitálne technológie, dobré pripojenie na internet a aj potrebný personál, ktorý sa o to postará. Skúšky by sa mohli preniesť do online prostredia, takisto by sa mohli zaviesť digitálne učebnice. Nech to, čo vidíme v zahraničí, môžeme vidieť aj u nás doma. Navyše verím, že raz si bude brať zahraničie príklad z nás.


Svet okolo nás sa rýchlo mení a my sa mu musíme stále prispôsobovať. To platí aj pre školstvo, musí sa meniť a modernizovať. To však nedokáže urobiť iba jeden človek osamote. Na tom, aby sa školstvo zlepšilo a zmodernizovalo, musíme pracovať spoločne všetci.


Verím, že tak ako budeme spoločne všetci robiť na tom, aby školstvo napredovalo a bolo čoraz lepšie a modernejšie, tak aj spoločnými silami zvládneme tieto prvé týždne. Dúfam, že do nového školského roka vykročíme všetci tou správnou nohou a azda začneme aj novú etapu v školstve.
Čaká nás cesta výziev, ale som presvedčený, že to spoločne všetci zvládneme.


01 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať 02 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 03 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 04 - Modified: 2024-03-20 10:50:40 - Feat.: - Title: Obnovenie ÚŠP bude požiadavkou pri vstupe do koalície, odkazuje Gröhling 05 - Modified: 2024-03-19 19:43:29 - Feat.: - Title: Nový šéf SaS Gröhling: Absolútne sa neobávam práva veta, ktoré Sulík získal. Mojou hlavnou témou bude sloboda
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 11:41