Warren BuffettReuters
StoryEditor

Všetko najlepšie, Mr. Buffett!

03.09.2020, 00:00
Veštec z Omahy zjednodušuje a glosuje pomerne zložitý svet akcií a úrokov

Preskočme zdĺhavé predstavovanie, Warren Buffett, symbol extrémne úspešného investora a zároveň skromného chlapíka, oslávil v nedeľu deväťdesiatku. Detaily oslavy nepoznáme, môžeme len predpokladať, že ako je uňho tradične zvykom, nebola to žiadna veľkolepá akcia. Také bývajú skôr jeho výsledky. A, samozrejme, inšpirácia, ktorá funguje na každé publikum. Ak už aj slovenskí raperi opakujú frázu o strome, ktorý „niekto sadil dávno predtým, aby teraz mohol sedieť v jeho tieni“, je jasné, že Buffett má slušný dosah. Neprišlo mi divné, ani keď môj trinásťročný syn prelúskal knihu jeho investičných poučiek a potom ma presviedčal, nech mu za jeho úspory kúpim akcie Berkshire. Lebo Warren vraj kupoval akcie už v jedenástich. Buffett zjednodušuje a glosuje pomerne zložitý svet akcií a úrokov a na konkrétnych príkladoch približuje ľuďom poznanie, že investovanie vlastne nie je len pre jadrových fyzikov, ale úplne pre každého. Pritom stačí dodržať len pár jednoduchých princípov. Jeho veľké umenie je síce v investovaní, ale hlavné tajomstvo je v čase a zloženom úročení. Aj preto odporúča zamerať sa na sporenie a systematické budovanie majetku.


Svet finančných trhov postupne stráca záujem mladších generácií, ich pozornosť preberajú youtuberi, digitálne technológie, umelá inteligencia. Študenti sa vidia v budúcnosti viac ako startupisti a menej ako obchodníci s akciami alebo fond manažéri. Úspech technologických firiem však ide ruka v ruke s finančným trhom, ktorý presúva finančný úspech firiem k majiteľom akcií. Firmám, investorom, podielovým aj dôchodkovým fondom. Aj to je dôvod, ktorý prispieva k aktuálnemu návratu malých investorov na burzy. Spolu s jednoduchými digitálnymi službami v mobile. Zmena správania vo vyspelom svete ukazuje, že ľudia si začali uvedomovať, aké riziko je nemať dostatočnú finančnú rezervu na nepredvídateľné udalosti a zároveň splácať úvery.

Slovensko ide zatiaľ, žiaľ, opačnou cestou. Za niekoľko rokov sme sa dostali na vrchol rebríčka v zadlženosti domácností v pomere k finančným aktívam v rámci regiónu strednej a východnej Európy. NBS v marci odhadovala, že 10 percent domácností vstupovalo do krízového obdobia bez finančnej rezervy, tretina má rezervy na mesiac a len polovica domácností na maximálne šesť mesiacov. Podľa minulotýždňovej správy je odklad splátok úverov vnímaný ako najúspešnejší nástroj na ochranu domácností proti následkom koronakrízy. Koľkí sa spoľahnú, že to štát zavedie aj nabudúce? O podpore sporenia som však nezachytil nič. Čo by na to asi povedal Veštec z Omahy?

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 12:05