StoryEditor

Zrušiť sa dá len hrubá mzda

07.09.2020, 00:00
Väčšina zamestnancov totiž vôbec netuší, že odmena za ich prácu je o 35 percent vyššia ako hodnota, ktorú vidia na výplatnej páske.

Aj slovenskými novinami prebehli správy s titulkami o konci superhrubej mzdy v Českej republike. Nedajte sa zmiasť. Žiadna superhrubá mzda zrušená nebude, lebo ani zrušená byť nemôže. Superhrubá mzda sú celkové mzdové náklady, ktoré budú existovať dovtedy, kým bude existovať platená práca. Česi akurát zrušili výpočet dane z príjmov zo mzdových nákladov, po novom ich budú počítať opäť z hrubej mzdy. Tú zavádzať nemusia, lebo z nej doteraz počítali sociálne a zdravotné odvody. Dobrý námet na úvod novej hry z pera Járu Cimrmana.


Česká vláda sa pritom mohla vydať inou cestou, môžeme ju nazvať litovskou. A teda zrušiť umelý koncept ekonomicky fiktívneho konštruktu hrubej mzdy. Tento ideál sa Litovčanom podarilo takmer dosiahnuť reformou z roku 2018. Prepočítali sadzby odvodov a daní. Radikálne zosekali odvody zamestnávateľa, veď aký zmysel má tváriť sa, že zamestnávateľ platí odvody na dôchodok za zamestnanca? Na zamestnávateľovi ostal odvod do fondu nezamestnanosti a úrazového poistenia, kam zamestnanec nič neplatí. Vo výsledku odvádza zamestnanec 19,5 percenta, kým zamestnávateľ len 1,47 percenta.


Zamestnanca zaujíma čistá mzda. Zamestnávateľa mzdové náklady. Koho teda vlastne zaujíma hrubá mzda? Štatistikov a účtovníkov, ktorí ju musia používať. Slovenská hrubá mzda však ignoruje náklady práce. Každá krajina má inak nastavené nezmyselné odvody zamestnávateľa, a preto ani štatistici nemôžu byť spokojní. Nedáva zmysel porovnávať slovenskú a slovinskú hrubú mzdu, keď slovinskí zamestnávatelia platia polovičné odvody, a teda účtovne je bremeno odvodov viac na strane zamestnancov než na Slovensku. Jediné zmysluplné porovnanie je preto porovnanie mzdových nákladov, ktoré skutočne hovorí o výške miezd, a čistej mzdy, ktorá skutočne hovorí o príjme zamestnanca a miere zdanenia práce.


Zdá sa vám to jasné, ale čudujete sa, prečo vôbec existuje hrubá mzda? Ja tiež. Odpoveďou je „historická zotrvačnosť“ a fiškálna negramotnosť. Takto je to desiatky rokov a zvlášť ľavicovým politikom to vyhovuje. Väčšina zamestnancov totiž vôbec netuší, že odmena za ich prácu je o 35 percent vyššia ako hodnota, ktorú vidia na výplatnej páske. Nevedia, že výška sadzby dane z príjmov je pre ich čistý príjem najmenej dôležitá, lebo pri priemernej mzde tvorí táto daň len 16 percent z celkových odvodov štátu. Mnohí sú fiškálne negramotní a ľahko tak znášajú zvyšovanie daní salámovou metódou.


Teraz, keď sa na ministerstve financií píše reforma daňového systému, je zrušenie hrubej mzdy a prepočítanie sadzieb nutné presadiť.


01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 20:26