Jozef MihálPeter Mayer
StoryEditor

Pilot medzi reformami - kurzarbeit

08.09.2020, 00:00
Ani kurzarbeit nebude fungovať, ak neopravíme dôchodkový systém.

Ministerstvo práce zverejnilo koncepciu zavedenia režimu skrátenej práce, takzvaný kurzarbeit. Koncepcia hutne a dobre definuje princípy nástroja na záchranu pracovných miest a ekonomiky v časoch krízy. Po kríze v rokoch 2008 až 2012 je tu kríza vyvolaná celosvetovou pandémiou. Žiaľ, netreba pochybovať o tom, že približne v sedem- až 10-ročných cykloch prídu ďalšie krízy. Je rozumné vopred sa na to pripraviť a výborne môže poslúžiť práve koncept skrátenej práce.

Ako sa hovorí, všetko zlé je na niečo dobré. Paradoxne práve pandémia je príležitosťou na prípravu a odštartovanie viacerých reforiem, ktoré Slovensko potrebuje. Okrem reforiem školstva či zdravotníctva je výzvou i reforma sociálneho a dôchodkového systému. Takzvaný kurzarbeit je menšou, ale dôležitou súčasťou reforiem, ktorá bola predstavená ako prvá. Je to akýsi pilot, na ktorom môžeme sledovať, aký bude prístup vlády k ďalším reformám.


Hovoríme o novom nástroji, a preto si treba klásť otázky. Bude to znamenať ďalšie zvýšenie odvodov? Verme, že nie. Narastie byrokracia na strane zamestnávateľov, ale i úradov, ako je Sociálna poisťovňa? Verme, že nie. Bude systém spravodlivo vyvážený, pokiaľ ide o rovinu solidarity a zásluhovosti? Verme, že áno.

Bolesťou Slovenska sú vysoké odvody. Preto zavedenie nového fondu poistenia nesmie zvýšiť odvodové zaťaženie práce ani o milimeter. To však priamo súvisí s dôchodkovým systémom. Od reformy odvodov v roku 2004 až doteraz platí, že dôchodkový systém na Slovensku je v deficite. Peniaze chýbajúce na výplatu dôchodkov sa neférovo ťahajú napríklad z odvodov na poistenie v nezamestnanosti. Keďže ani to nestačí, temer každý rok dotuje Sociálnu poisťovňu štát stovkami miliónov eur. Ani kurzarbeit nebude fungovať, ak neopravíme dôchodkový systém. Aj tu sa už robia prvé kroky – opravuje sa nezmyselné nastavenie takzvaných minimálnych dôchodkov.

Testom zodpovednosti vlády však bude ochota poctivo nastaviť dôchodkový systém tak, aby platilo účtovnícke „má dať – dal“. Prvý dôchodkový pilier musí byť nastavený tak, aby suma vyplatených dôchodkov na cent sedela so sumou vybraných odvodov na dôchodkové poistenie. Bez zvýšenia odvodov a s čo najmenšími dotáciami štátu. To je alfa a omega reformy, ktorú potrebujeme.

Prípravu zavedenia režimu skrátenej práce kurzarbeit zvláda ministerstvo práce zatiaľ dobre. Najväčšie výzvy však ešte len čakajú.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 03:27