HNtelevízia
StoryEditor

Alternatíva voči kolónam je koľajová doprava

18.09.2020, 00:00
V dlhodobom horizonte plánujeme vybudovanie novej električkovej trate do Podunajských Biskupíc.

Začiatok školského roka je v Bratislavskom kraji tradične spojený s komplikáciami na cestách. Tento rok je ešte zložitejší v tom, že v hlavnom meste je zatvorených viacero dôležitých dopravných tepien a križovatiek. Dôsledky cítia obyvatelia kraja každý deň – meškanie do práce alebo do školy či problémy s parkovaním. Trpí aj životné prostredie a zdravie ľudí. Výfukové plyny znečisťujú ovzdušie, hluk z dopravy zase znižuje kvalitu života. Bratislavská župa vo svojom Pláne udržateľnej mobility predstavila víziu mobility v budúcnosti, ktorá má spomínané problémy riešiť. 


Náš plán mobility pre kraj je postavený predovšetkým na rozvoji verejnej dopravy. Do toho patrí najmä budovanie nových električkových a železničných tratí, prestupných terminálov a záchytných parkovísk. Električky ani vlaky na rozdiel od áut nestoja v zápchach. Navyše, ide o ekologický a udržateľný spôsob dopravy. 


V oblasti železničnej dopravy sú prioritami posilnenie výkonnosti úseku Nové Mesto – Podunajské Biskupice a realizácia odbočky Ružinov, prestavba dopravného uzla Bratislava Vinohrady/Predmestie. Nemenej dôležitými projektmi sú trate v smere do Senca a Komárna a tiež vybudovanie druhej traťovej koľaje na úseku Hlavná stanica – Nové Mesto. 


V oblasti električkovej dopravy spomeniem najmä dva dôležité projekty. Prvým je vybudovanie trate Bosákova – Janíkov Dvor v Petržalke. Druhým projektom je predĺženie Ružinovskej radiály po plánovaný prestupný terminál Ružinov. V strednodobom a dlhodobom horizonte plánujeme predĺženie Karlovesko-dúbravskej radiály a vybudovanie novej električkovej trate do Podunajských Biskupíc. 


Čo určite Bratislavskému kraju chýba, sú prestupné terminály. Tie majú v maximálnej miere spríjemňovať cestujúcej verejnosti prestup z jedného druhu dopravy na druhý. Na stanicu prídete autom, na bicykli alebo autobusom a odtiaľ už pokračujete vlakom. V Bratislavskom kraji nedávno vyrástlo päť záchytných parkovísk. V pláne je ďalších osem. 


Ak chceme, aby verejná doprava bola alternatívou voči autám, musí byť komfortná, moderná a široko dostupná pre obyvateľov kraja i návštevníkov. Len tak dokážeme zabrániť vznikom kapacitných problémov v dopravnej sieti predovšetkým v oblasti osobnej cestnej dopravy. V neposlednom rade to všetko prinesie aj sekundárne benefity ako napríklad znižovanie uhlíkovej stopy, zlepšenie kvality ovzdušia a životného prostredia, ale aj lepšiu finančnú efektívnosť verejnej dopravy či zníženie dopravnej nehodovosti.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 13:29