TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Prostriedky z fondu obnovy EÚ by mali ísť aj na pozemkovú reformu

22.09.2020, 00:00

V čase, keď na národnej i európskej úrovni prebieha diskusia o spôsoboch obnovy a oživenia hospodárstva EÚ, o potrebných reformách a zmysluplnom využití európskych prostriedkov, chceme upozorniť na neuspokojivý stav, v akom sa na Slovensku nachádza pozemkové vlastníctvo.

Slovensko akútne potrebuje komplexnú pozemkovú reformu, keďže je v súčasnosti znemožnený efektívny výkon vlastníckeho práva. Základné problémy v oblasti pozemkového vlastníctva na Slovensku sú napríklad nespoľahlivé výmery parciel, a teda nemožnosť presného vytýčenia hranice pozemku – problémy, s ktorými sa už bežne stretáva každý občan. Je to nesúladom medzi stavom evidovaným v katastri a skutočným stavom v teréne.

Zároveň na viac ako 50 percent územia stále používame mapy, ktoré vznikli pred približne sto rokmi! Napriek efektnému publikovaniu katastrálnych dát na štátnych webových portáloch je ich technická kvalita a geometrická presnosť nedostatočná a zostala rovnaká ako v čase ich vzniku. Extrémna rozdrobenosť pozemkového vlastníctva mimo obcí a miest obmedzuje možnosť efektívne nakladať so svojím vlastníctvom. V katastri je neprehľadnosť, keďže sa v nich evidujú neusporiadané vlastnícke práva. Pre bežného občana je to komplikované a neprehľadné. Ďalej absentuje prepojenie katastrálneho portálu na iné dátové zdroje z oblasti územného plánovania, stavebného konania, ochrany životného prostredia a tak ďalej.

Bez usporiadania pozemkového vlastníctva realizácia mnohých opatrení, napríklad na zmiernenie dosahov klímy či zlepšenie stavu biotopov, ktoré sa dnes nachádzajú v nepriaznivom stave, nebude možná, čo môže vyústiť aj do konaní zo strany Európskej komisie za nedodržanie európskej legislatívy. Napriek tomu, že existujú zásadné dôvody na urýchlenie usporiadania pozemkového vlastníctva, doterajšie tempo nedáva nádej ani na dokončenie procesu v plánovaných 30 rokoch.

Komplexnosť problému, akým je neusporiadané pozemkové vlastníctvo v SR, si vyžaduje aj komplexné a systémové riešenie. Vláda SR bude mať v nadchádzajúcom období k dispozícii európske zdroje aj z nového protikrízového reformného programu Next Generation EU. Očakávame, že reformy budú obsahovať také opatrenia, ktoré odstránia najväčšie deformácie dnešného systému v oblasti pozemkového vlastníctva, čím sa zlepší kvalita podnikateľského prostredia a právna istota občanov.


01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 17:37