Shutterstock
StoryEditor

Zdravý rozum nekúpiš, hľadaj ho v sebe

04.10.2020, 16:05
Hľadanie zdravého rozumu považujem za dôležitý liek proti všetkým vojnám, epidémiám, ako aj ekologickým brutálnostiam.

Čo znamená pre nás zdravý rozum? Stačí len potvrdenie od lekára alebo ide o súhrn skúseností našich predkov, ktorí síce mali iné kulisy či javisko zvané život, ale modelové správanie zostáva.

Napríklad si vypočuť každý argument. Neobviňovať zbytočne, ale hľadať spoločné riešenia. Premýšľanie nad každým naším rozhodnutím, či niekoho neobmedzí alebo niekomu neublíži. Ja pod zdravý rozum zaraďujem samozrejme aj šiesty zmysel i cit, ale aj zvyklosti získané výchovou.

Hľadanie zdravého rozumu považujem za dôležitý liek proti všetkým vojnám, epidémiám, ako aj ekologickým brutálnostiam. Zdravý rozum by sa mal premietať do každého rozhodnutia. Nevynímal by som politické, akoby mali mať zvláštne postavenie. Sú len súčasťou spoločenských rozhodnutí, a preto by som trval, že zdravý rozum do každej rodiny, ale aj do každého rozhodovania.

Aj malé rozhodnutia môžu spustiť veľké veci. Akékoľvek opatrenia ostanú formalitou, pokiaľ sa nepoužije zdravý rozum v konkrétnej situácii. Žiadne opatrenie univerzálne neobsiahne všetky situácie aj v období druhej vlny COVIDU – 19.

Aj tu zdravý rozum káže starať sa hlavne o svoje zdravie, pohodu imunitu a identifikovať sa s názorom odborníkov. Treba si priznať, že je ťažké hľadať zdravý rozum, keď sa väčšina spoločnosti pohybuje len po povrchu a cielene nehľadá celé spektrum informácií, ktoré by pomohli utvoriť si vlastný názor na aktuálne problémy.

Ľudia sú často manipulovateľní len do tej miery, do akej ich pustí vlastný strach. Sú ovládateľní do tej miery, koľko objektívnych informácií sú schopní spracovať. Inak bude hľadať zdravý rozum abstinujúci alkoholik, inak človek po klinickej smrti alebo inak človek po strate životného partnera.

Recept nie je jednoduchý pre tak heterogénnu skupinu, akou je ľudstvo. Vie nám niekto zaručiť, že sa s nami hrá čestná hra? Niekedy sa mi zdá, že rozum stratili aj niektorí politici, ktorí nás pre ich krátkodobé ciele občas nekvalifikovane informujú.

Práve oni by mali byť tí s najzdravším rozumom, aby človek veril a bol presvedčený, že ich rozhodnutia sú múdre. Preto treba voliť ľudí so zdravým rozumom.

Veľmi ma v tejto súvislosti zaujal názor môjho priateľa kardiológa, ktorý mi napísal zaujímavé stanovisko. Keď ste ma oslovili na názor na tému zdravý rozum, tak som si položil otázku. A to je čo? A skončil som a nič.

A potom som začal riešiť dennodenné veci, pri ktorých úplne absentoval asi zdravý rozum. Asi tuším, čo by to mohlo byť, ale vôbec neviem ako sa to prejavuje, asi ako opak toho, čo riešim.

Tak som dospel k tomu že je to kategória rozmanitá a potrebná a ťažko prakticky definovateľná, ale pocitovo jasná. Majakovský k VOSR povedal , že srdcom ju pochopil, ale rozumom nie.

Samozrejme, že nemožno rozhodovať iba na základe racionality. Rozum bez emócií a bez ducha je len premyslenou mašinériou zla. Zdravý rozum môže byť teda skutočným liekom na mnohé problémy jednotlivca aj spoločnosti. No žiaľ, máme zlú prax s kultiváciou zdravého rozumu. Pomôže len individuálny rozvoj. Začať sa dá v každom veku aj v každej profesii. Snaha je motorom, dĺžka kroku je individuálna.

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 07:36