Jozef MihálHNtelevízia
StoryEditor

Jozef Mihál: Budeme chodiť do dôchodku v 56 rokoch?

06.10.2020, 00:00
Ak rešpektujeme Ústavu a princíp rovnosti, nemôžeme v práve na dôchodok ľudí deliť do dvoch kategórií.

Každý, kto sa hlbšie zaoberá dôchodkovým systémom na Slovensku, vie, že v súčasnej podobe je neudržateľný. Jedno z potrebných opatrení je zrušiť zastropovanie dôchodkového veku. Ak to neurobíme, sumy dôchodkov poletia dole. Ľuďom musíme povedať, že zakryť sa vieme len takou perinou, na akú máme. Toho, kto to nevidí, sa pýtam, či aj vo svojom domácom rozpočte s radosťou míňa viac, ako zarobí.

Nápad, podľa ktorého by sa do dôchodku dalo ísť po 40 odpracovaných rokoch, má dve slabé miesta. Po prvé, oficiálne je možné pracovať už po skončení povinnej školskej dochádzky. Tí, ktorí pracovali (hoci na dohody alebo na skrátené úväzky) od šestnástich rokov, by do dôchodku mohli ísť už v 56 rokoch. O celých sedem až osem rokov skôr ako podľa súčasného zákona. Rozumiem, poviete si, že takých ľudí je málo – a budete mať pravdu.

Po druhé, podľa dnes platného zákona obdobím dôchodkového poistenia je nielen obdobie získané za odpracované roky, ale do obdobia dôchodkového poistenia sa počíta aj obdobie, keď bol občan poistencom štátu – napríklad matka sa starala o deti do šiestich rokov veku, občan opatroval príbuzného alebo bol osobným asistentom zdravotne ťažko postihnutej osoby. Invalidom sa započítava aj obdobie čerpania invalidného dôchodku. A započítavajú sa aj takzvané náhradné doby spred roka 2004 – napríklad obdobie vojenčiny, obdobie, keď bol nezamestnaný na úrade práce (!) alebo obdobie štúdia pred rokom 2004.

Podľa Ústavy Slovenskej republiky ľudia sú rovní v právach. Ak rešpektujeme Ústavu a princíp rovnosti, nemôžeme v takej zásadnej veci, ako je právo na dôchodok, ľudí deliť do dvoch kategórií. To naozaj privilegovanou kategóriou budú tí, čo si obdobie dôchodkového poistenia odpracovali, a druhou kategóriou budú ľudia, ktorí obdobie dôchodkového poistenia získali za obdobie starostlivosti o deti, za obdobie invalidity alebo za obdobie štúdia?

Pri príprave dôchodkovej reformy sa hovorí o zavedení rodičovského bonusu. A o ďalších vylepšeniach pre rodičov, ktorí vychovali deti. Na druhej strane chceme návrhom o odchode do dôchodku po 40 odpracovaných rokoch znevýhodniť matky, ktoré pred pracovnou kariérou dali prednosť výchove detí?

Preto ak bude možné ísť do dôchodku po 40 odpracovaných rokoch, tento nárok musia mať aj tí, ktorí získali obdobie dôchodkového poistenia ako matky s deťmi, opatrovatelia, invalidi...

To v konečnom dôsledku znamená, že prijatím návrhu o odchode do dôchodku po 40 rokoch naozaj veľa ľudí bude môcť do dôchodku ísť už v 56 rokoch. Zakryť sa však vieme len takou perinou, na akú máme.

01 - Modified: 2024-04-11 11:49:38 - Feat.: - Title: Progresívne Slovensko navrhuje zdieľanie dôchodkových práv a úpravu vymeriavacieho základu 02 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 03 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 04 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 05 - Modified: 2024-03-11 13:24:28 - Feat.: - Title: Erik Tomáš navrhuje zmenu v dôchodkoch: Ľuďom, ktorí vychovali deti, by upravili výšku penzie. Aj spätne
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 03:29