Reuters
StoryEditor

Aj Slovensko musí konať

07.10.2020, 00:00
V roku 2019 bolo historicky najviac ľudí ohrozených vojnovým konfliktom.

Podľa údajov OSN už pred vypuknutím pandémie bol zaznamenaný pokles globálneho hospodárskeho rastu, na tento rok je predpovedaný pokles HDP na obyvateľa o 4,2 percenta. Vplyvom pandémie koronavírusu sa v tomto roku prepadlo ďalších 71 miliónov ľudí pod hranicu chudoby. Zvýšilo sa domáce násilie namierené proti ženám v niektorých krajinách až o 30 percent. Až 700 miliónov ľudí je vystavených riziku nedostatku vody do roku 2030. Financie na rozvojovú spoluprácu sa za rok 2018 v porovnaní s predchádzajúcim rokom znížili takmer o polovicu. Znečistené ovzdušie je príčinou úmrtia niekoľkých miliónov ľudí ročne. Degradácia životného prostredia pokračuje šialeným tempom, pričom financie na subvencie fosílnych palív sú čoraz vyššie ako investície do podpory ekologických riešení. Aby toho nebolo dosť, v roku 2019 bolo historicky najviac ľudí, až 79,5 milióna, ohrozených vojnovým konfliktom. Táto realita je alarmujúca.


V čase sústredenia sa na riešenie COVID-19 krízy je tak trochu v úzadí medzinárodné dianie, na ktoré je o tomto čase upriamovaná pozornosť každý rok. Valné zhromaždenie OSN, ktoré sa vôbec prvýkrát uskutočnilo virtuálne, je platformou reflexie problémov a výziev. Najvyšší predstavitelia krajín OSN každoročne pomenúvajú nespochybniteľné tendencie vývoja, ako sú klimatické zmeny, digitálna transformácia, narastanie nerovností, potreba záchrany biodiverzity, migrácia, starnutie obyvateľstva, a zaväzujú sa spolupracovať pri ich riešení.


Nevyhnutným liekom na globálne trendy je globálna kolektívna reakcia. A tá bude kredibilná len vtedy, keď budú kredibilné kroky na národnej i lokálnej úrovni. Prirodzene, každý máme iné nástroje na ich riešenie. Vôbec prvým krokom je zhoda na ich zacielení, ich merateľnosť a sledovanie ich plnenia. Žiaľ, výpoveď o ich napĺňaní je žalostná.


Čo Európska únia, čo Slovensko? Aj my sme súčasťou globálnej odpovede. Hľadanie reakcií na trendy, ich uchopenie na medzinárodnej, národnej a lokálnej úrovni môžeme nazývať rôzne – OSN Agenda 2030, udržateľné rozvojové ciele, plány obnovy a iné. Všetky však sledujú rovnaký cieľ, ako dosiahnuť udržateľný, inkluzívny a environmentálne vyvážený hospodársky rast potrebný pre lepší život ľudí. Ide o potrebu nového ekonomického modelu, reforiem na vybudovanie potrebnej modernej infraštruktúry – digitálnej, ekologickej, potravinovej, zdravotníckej a vzdelanostnej. Ide o globálne, celospoločenské zadanie vyžadujúce politický záväzok. Musíme konať, neexistuje totiž alternatíva B, lebo neexistuje planéta B.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 20:46