HN/Peter Mayer
StoryEditor

Ekonomické obete nemôžu byť zbytočné

15.10.2020, 00:00

Kolumbijská univerzita vo svojej nedávnej štúdii upozornila na to, že bez účinných krokov vlád na obnovenie dôvery ľudí a spotrebiteľov sa proces ekonomického zotavovania po pandémii môže predĺžiť aj o dekádu.
 
Spomínam to preto, že dnes vstupujú do platnosti nové protipandemické opatrenia s obrovským dosahom na ekonomiku. A my sa súčasne s tým ocitáme v paradoxnej situácii, ktorej príčiny siahajú niekoľko rokov späť. Do pôvodne zdravotnej krízy vstúpili ďalšie premenné, naakumulované za posledné roky – kríza nedôvery, roztrieštenej spoločnosti a dlhodobo zanedbávané problémy v kľúčových oblastiach vrátane vzdelávania.


A tak zatiaľ čo na jar celá krajina spoločne šila rúška, teraz sme svedkami polemiky o ich škodlivosti a o tom, či ich povinné nosenie nie je v rozpore so základnými ľudskými právami a slobodami. Najväčší fanúšikovia konšpiračnej scény, spravidla odporcovia amerického kontinentu, dnes paradoxne vzhliadajú k Donaldovi Trumpovi a jeho prístup k „čínskemu vírusu“ považujú za príkladný. 
 
Rozdiel medzi prvou a druhou vlnou je obrovský – nielen v raste krivky nakazených, ale v prístupe ľudí. Áno, je úplne namieste hovoriť o únave z tejto témy, o pokroku v skúmaní vlastností vírusu a podobne. Pravda je však taká, že pre mnohých to nie je iba o obmedzení doterajších zvyklostí a sociálnych kontaktov. Biznis tisícok podnikateľov sa druhýkrát v tomto roku opäť zastavuje, v nejednom prípade aj natrvalo. Z rozhovorov s klientmi vieme, že mnohí už pri prvej vlne išli na hranu. Ekonomickým obetiam sa nevyhneme. Oveľa horšie však bude, ak padnú úplne zbytočne, pre chýbajúcu disciplínu ľudí.
 
Okamžitá pomoc ekonomike a zasiahnutým podnikateľom – zamestnávateľom musí byť takzvaným hygienickým minimom. Významnú úlohu bude zohrávať aj náš finančný sektor, ktorého zdravie a kapacity stoja tiež pred obrovskou skúškou. My v banke sa už teraz pripravujeme na to, že negatívny vplyv pandémie pocítime výrazne viac, ako to bolo počas krízy v rokoch 2008 a 2009.  A je šťastím, že slovenský bankový sektor je na podobné otrasy oveľa lepšie pripravený, ako bol v minulosti.
 
Súčasná situácia však so sebou na rozdiel od poslednej finančnej krízy prináša aj jednu príležitosť, akú sme tu ešte nemali. Príležitosť zreformovať Slovensko, posunúť ho ďalej, nie iba technicky. Je to základný predpoklad tak na nevyhnutné znovovybudovanie dôvery v spoločnosti, ako aj na zvládnutie ďalších kríz, ktoré prídu. V opačnom prípade nás každá z nich prekvapí a zabolí ešte viac ako súčasná. 



01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 12:41