Jozef ViskupičTASR/J. Kotian
StoryEditor

Župy pomôžu vláde, a tak to má byť

16.10.2020, 00:00

Aj keby som chcel hovoriť o inej téme, nejde to. Koronakrízou sa dnes začína vari každá bežná konverzácia. Nebudem sa však venovať aktivitám minulej ani súčasnej vlády a zameriam sa na tie, ktoré vykonávajú samosprávne kraje.


Som na župy hrdý, pretože sme už počas prvej vlny dokázali svoju akcieschopnosť a konali veľmi efektívne. Prijímali sme často nepopulárne rozhodnutia v záujme ochrany života a zdravia ľudí. Ťažko sa prerušuje vyučovanie v stredných školách, znižujú sa výkony prímestskej autobusovej dopravy, doslova sa vypína kultúra a v neposlednom rade sa ťažko vysvetľuje klientom našich zariadení sociálnych služieb aj ich rodinným príslušníkom zákaz návštev, aby sme ich ochránili.


Osvedčili sme sa tiež pri koordinácii prevencie šírenia ochorenia COVID-19 na území vďaka efektívnej komunikácii s obcami a mestami najmä v úvode prvej vlny, keď bolo málo dostupných informácií. Najlepšie totiž poznáme realitu, ktorej čelia naši obyvatelia v regiónoch.


Vláde sme pomáhali distribuovať ochranné prostriedky do zariadení sociálnych služieb bez ohľadu na to, či išlo o naše župné, obecné, cirkevné, alebo o iných neverejných poskytovateľov. Rovnako sme prijali úlohu distribuovať pomôcky zo štátnych hmotných rezerv do tisícok ambulancií, hoci sme na to neboli a nie sme personálne ani materiálno-technicky vybavení. Logistické výzvy však zvládame do niekoľkých hodín po doručení zásob zo štátnych hmotných rezerv.


Napríklad teraz, vo chvíli zverejnenia tohto komentára, prebieha cez všetkých osem žúp distribúcia ochranných prostriedkov a antigénových rýchlotestov do všetkých zariadení sociálnych služieb na Slovensku.


Zároveň, tak ako počas prvej vlny, opäť ponúkneme možnosť ubytovania v našich stredoškolských internátoch pre ľudí, ktorí prichádzajú do kontaktu s pozitívne testovanými na COVID-19 a v prvej línii bojujú proti šíreniu koronavírusu. Ide o pracujúcich v pomáhajúcich profesiách, teda lekárov, zdravotné sestry, ošetrovateľov, policajtov či hasičov, ktorí z preventívnych dôvodov nechcú ohrozovať svojich rodinných príslušníkov a najbližší okruh známych v domácom prostredí.


Aj to je dôkaz, že sme pripravení byť vláde, mestám a obciam partnerom a pomôcť im pri zvládaní pandémie vo všetkých jej rozmeroch – zdravotných, sociálnych aj ekonomických. V tejto fáze druhej vlny ostáva absolútnou prioritou ochrana života a zdravia. Pri prijímaní všetkých opatrení myslíme aj na ich ekonomické dôsledky, no ich riešenie sa do popredia dostane až po spomalení rastu počtu pozitívne testovaných a poklese hospitalizácií.


01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 16:55