Portfólio komodít separovaného zberu odpadov sa od roku 2021 rozšíri o ďalší sortiment – biologicky rozložiteľný kuchynský odpad. Vyplýva to zo zákona č. 460/2019 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon o odpadoch. Obce a samosprávy musia zabezpečiť od 1. januára 2021 realizáciu jeho zberu v rámci separovaného zberu komunálneho odpadu. Ide o špecifický druh odpadu, ktorý doteraz bol súčasťou tuhého komunálneho odpadu a spolu s ním končil na skládke.
Na charakteristiku kuchynského biologického odpadu sa môže známe „čo dom dal“ zmeniť na „čo v kuchyni zostalo“. Ide v podstate o zvyšky jedál, zvyšky a odpad zo surovín na prípravu jedál. Len ťažko sa dá čo i len orientačne predikovať zloženie takéhoto odpadu, jeho množstvo, konzistencia. Môže obsahovať tuhé, ostré časti, kvapalný či kašovitý podiel. Ide o odpad, ktorý v krátkom čase môže podliehať rozkladným a hnilobným procesom. Kuchynský biologický odpad ako súčasť tuhého komunálneho odpadu spôsobuje na skládkach hygienické a environmentálne problémy. Tie však môže spôsobiť i samostatne vyseparovaný kuchynský odpad, „niekde“ dočasne uložený, bez rýchleho a bezpečného spracovania.
Samotné nakladanie s už vyseparovaným, vyzbieraným odpadom bude veľmi náročné a veľmi odlišné od zberu a nakladania s ostatnými komoditami separovaného zberu komunálneho odpadu. Realizácia jeho separovaného zberu si vyžiada náročnú komplexnú prípravu – od zabezpečenia vhodných zberových nádob cez logistiku zberu a zvozu odpadu až po samotné zhodnotenie, resp. zneškodnenie vyseparovaného odpadu. Vzhľadom na charakter odpadu bude veľmi dôležité vo všetkých krokoch eliminovať možné hygienické a zdravotné riziká. A tie budú pri samostatnom zbere určite väčšie, ako keď bol kuchynský biologický odpad „súčasťou“ tuhého komunálneho odpadu a predstavoval v ňom malý podiel. Tento typ odpadu má svojím nepredvíd...
Zostáva vám 85% na dočítanie.