TASR
StoryEditor

Plán obnovy ponúka šancu na redukciu odpadu

25.10.2020, 23:00
Výsledkom množstvového zberu je pokles odpadu priemerne o pätinu.

Horúcou novinkou z dielne rezortu financií je materiál Moderné a úspešné Slovensko – Národný integrovaný reformný plán. Prioritou kapitoly Zelená ekonomika je prechod na obehovú ekonomiku s cieľom eliminovať tvorbu a skládkovanie odpadu. Jedným z navrhovaných krokov je podpora množstvového zberu zmiešaného komunálneho odpadu.


Ide o krok správnym smerom. Priemerný Slovák vlani vyprodukoval 435 kg komunálneho odpadu, čo bolo o 30 percent viac ako pred 10 rokmi. Produkcia odpadu navyše každý rok rastie, v Nitrianskom, Trnavskom a Bratislavskom kraji sa dokonca „prehupla“ cez hrozivých 500 kg na hlavu. V triedení sa síce postupne zlepšujeme, no aj naďalej vyše polovica smetí končí na skládkach. Slovensko je tak v európskom meradle aj naďalej skládkovou veľmocou. Existuje však niekoľko krokov, ako sa obce a ich obyvatelia môžu nadmernej produkcii smetí vyhnúť a zároveň tak ušetriť nemalé finančné prostriedky.


Jednou z možností je práve množstvový zber zmiešaného komunálneho odpadu, ktorý do odpadového hospodárstva prináša férovosť. Množstvový zber môže prebiehať v rôznych podobách. Jednou z možností férového váženia je umiestnenie čipov na zberných nádobách. Tie sa vážia priamo na plošine smetiarskeho auta. Obec vďaka smart monitoringu dostane podrobnú štatistiku o produkcii odpadu na svojom území.


Množstvový zber odpadu už niekoľko rokov odporúča aj Inštitút environmentálnej politiky. Podľa neho aktuálne väčšina obcí účtuje občanom ročný paušálny poplatok, ktorý je pre všetkých obyvateľov obce rovnaký bez ohľadu na vyprodukované množstvo. Pričom práve množstvový zber odpadu dokáže umožniť samosprávam férovo nastaviť poplatky pre jednotlivé domácnosti v duchu „plať za to, čo vyhodíš“.


Na Slovensku máme niekoľko obcí, ktoré si už množstvový zber odpadu vyskúšali. Výsledkom je pokles produkcie odpadu priemerne o pätinu, ale aj kvalitnejšie triedenie smetí v porovnaní s obdobím pred zavedením takéhoto zberu.


Novinka má pre obce nielen ekologický, ale aj ekonomický význam. Výrazne totiž okresáva výdavky obce, keďže znižuje náklady na zneškodnenie odpadu. Úspory samospráv sa môžu vyšplhať ročne na tisíce eur. Spomínaným testovacím obciam pomohla aj osveta pre občanov, ktorá viedla k ich zodpovednejšiemu prístupu a zároveň zamedzeniu vzniku čiernych skládok.


Množstvový zber je u nás ešte raritou, vo svete je už však rokmi overenou praxou. Podľa IEP je rozšírený v rôznych podobách po celej Európe, USA, Kanade, Japonsku či Južnej Kórei. Ide prevažne o vrecový systém, systém váženia alebo uzamykanie nádob. Už spomínaný množstvový zber založený práve na vážení odpadu je v Európe realitou najmä v „odpadovo“ vyspelom Nemecku, Holandsku, Francúzsku či Írsku.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-25 09:17:19 - Feat.: - Title: Klesajúca inflácia praje maloobchodom. Tržby by v tomto roku mali mierne stúpnuť, ukazuje analýza
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 00:43