TASR - Milan Kapusta
StoryEditor

Čaká nás testovanie, zamestnávatelia môžu pomôcť

26.10.2020, 23:00
Súčasťou návrhu je i predĺženie časového intervalu na vykonanie antigénových testov u zamestnávateľa.

Celoplošné testovanie obyvateľstva na ochorenie COVID-19 už zvažovali viaceré krajiny. Do akcie sa napokon nepustili z dôvodu obrovskej administratívnej či logistickej náročnosti. V Európe sa to doposiaľ čiastočne podarilo len Luxembursku, Spojené kráľovstvo napokon operáciu Moonshot pozastavilo. Napriek všetkým prekážkam a množstvu otáznikov Slovensko do toho išlo.

Testovanie v okresoch na Orave a v okrese Bardejov dopadlo napriek veľkým obavám obstojne. Môžeme sa poučiť z nedostatkov, zužitkovať cenné skúsenosti a pustiť sa do plošného testovania v celej krajine s vidinou, že sa o tri týždne budeme spokojne potľapkávať po ramene a podávať si ruky (ak by to nebolo zakázané). Predtým je však potrebné nájsť odpovede na dôležité otázky.


Pre firmy nad 250 zamestnancov
Jednou z nich je, ako zabezpečiť čo najplynulejší priebeh s čo najmenšími finančnými stratami, ktoré si dnes žiadny podnikateľ nemôže dovoliť. Firmy sa však nechcú len nečinne prizerať. Naša asociácia ako zástupca zamestnávateľov v automobilovom, strojárskom, elektrotechnickom či hutníckom priemysle v tejto súvislosti požiadala vládu Slovenskej republiky, aby firmám umožnila plošne testovať zamestnancov vo svojich priestoroch už v prípade, ak zamestnávajú viac ako 250 ľudí. Ide približne o 500 podnikov, v ktorých pracujú stovky tisíc Slovákov.

Súčasťou návrhu priemyselných zväzov je i predĺženie časového intervalu na vykonanie antigénových testov na pôde zamestnávateľa. Fabriky by tak získali nevyhnutný čas a priestor na zabezpečenie ľudí a procesov pre chod výroby, ktorej zastavenie by v mnohých prípadoch znamenalo straty v miliónoch eur.

Dôležité právo kontrolovať
Zároveň, v záujme ochrany zdravia je potrebné upraviť nariadenie vlády tak, aby mal zamestnávateľ nespochybniteľné právo žiadať od zamestnanca preukázanie sa výsledkom testu pri vstupe na pracovisko.
Firmy už počas prvej vlny pandémie ukázali, že dokážu promptne reagovať na kritické situácie. Už niekoľko mesiacov na vlastné náklady testujú svojich zamestnancov, dohľadávajú kontakty na pracovisku, majú pripravené premyslené scenáre pri výskyte ochorenia vo firme, a to všetko pri úplnom zachovaní alebo len miernom obmedzení výroby. Sme presvedčení, že aj počas najväčšej akcie v histórii Slovenska sú zamestnávatelia dôležitým a osožným partnerom štátu.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 11:44