HNtelevízia
StoryEditor

Nezabúdajme na staršiu generáciu

29.10.2020, 23:00
Ekonomické bohatstvo nezaručuje nevyhnutne aj najlepšiu kvalitu života obyvateľov.

Je to už viac ako 30 rokov, odkedy bol mesiac október vyhlásený za mesiac úcty k starším. Organizácia Spojených národov tak učinila so zámerom upozorniť na postavenie a problémy staršej generácie. Je to nielen ocenenie seniorov za ich prínos, znalosti a skúsenosti, ale tiež dôraz na dôstojnosť v ich živote.
Mesiac október nebol zvolený náhodne. V tento mesiac sa totiž definitívne končí leto. Podobne ako prichádza jeseň ako ročné obdobie, úplne prirodzene prichádza aj jeseň života.


Starnutie populácie, to nie je téma, ktorú by sme si umelo vymýšľali. Na Slovensku po prvýkrát v novodobej histórii počet seniorov nad 65 rokov prevýšil počet detí do 14 rokov. Z toho vyplýva množstvo problémov a výziev, ktoré musíme riešiť. Zdravotné, sociálne, ale aj ekonomické.


Bratislavský kraj patrí z hľadiska výšky HDP na obyvateľa medzi ekonomicky výkonné regióny. V rebríčku EÚ mu patrí 10. miesto. Prax však ukazuje, že ekonomické bohatstvo nezaručuje nevyhnutne aj najlepšiu kvalitu života obyvateľov. Región je prostredníctvom indexu sociálneho pokroku zaradený až na 181. miesto v Únii. Výsledný index hovorí o naplnenosti základných ľudských potrieb, životného blaha a možnosti realizácie. Súčasné skóre znamená, že vybrané skupiny obyvateľov sú ohrozené vylúčením zo spoločnosti. Žiaľ, do ohrozených skupín obyvateľstva patrí aj staršia generácia.


Žijeme v rýchlej dobe. Plnej nových technológií, výziev a zmien. Neustále sa niekam ponáhľame, a tak možno neostáva čas zamyslieť sa nad tým, že aj naši starší príbuzní žijú v tej istej dobe. A nie je pre nich jednoduchá.


Áno, seniori sú možno konzervatívnejší, nerozumejú všetkým výdobytkom techniky, ale to ani zďaleka neznamená, že ich aktívny život sa končí. Kde inde ako u našich rodičov a starých rodičov by sme mali hľadať životnú múdrosť, skúsenosti i historickú pamäť? To oni nás často upozorňujú, že vzťahy a rodina sú oveľa dôležitejšie hodnoty ako peniaze či majetok. Aj keď nie vždy sa nám môžu ich názory páčiť, odrážajú rokmi overené pravdy.


Rok 2020 je poznačený opatreniami proti koronavírusu a staršia generácia trpí azda najviac. Ohrozené je nielen ich zdravie, ale i medziľudské vzťahy. Práve starší ľudia sa dostávajú najrýchlejšie do sociálnej izolácie.


Našou morálnou povinnosťou je neobrátiť sa im chrbtom. Zapojiť ich do diania, ponúknuť im možnosť plnohodnotne prežiť život aj v neskoršom veku a tiež využiť rokmi nazbieranú múdrosť.
A možno stačí len zavolať im alebo napísať. Že na nich myslíme a sú pre nás dôležití.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 12:32