Martin VlachynskýHN Pavol Funtál
StoryEditor

Biznifikujme boj proti covidu

01.11.2020, 23:00
Vláda by mala premýšľať skôr nad incentívami, nie príkazmi.

Keď čítate tento komentár, je už po prvom celonárodnom testovaní. Už viete, či sa to celé skončilo ako logistický úspech, alebo to bolo zlyhanie, o ktorom sa bude ešte roky hovoriť.


Ak si odmyslíme šušťanie papiermi a silový prístup v podobe zatvárania hraníc, karantén v Gabčíkove a lockdownov, je toto testovanie jedinou reálnou vládnou protiakciou za ostatných osem mesiacov. Keby som ja bol šéfko, logisticky to spravím úplne inak (viac rozťahané v čase a po regiónoch, viac na „prirodzených“ zhromaždiskách, ako sú pracoviská, viac dobrovoľné...), ale ja šéfko nie som.


Jednu kritiku si neodpustím. Týka sa nielen testovania, ale celého prístupu k pandémii. Politici čoraz častejšie sľubujú, že sa postarajú o naše zdravie, vzdelanie, dôchodky. Že zabezpečia, aby chodila pošta, železnice a tiekla voda. Zároveň tým ukazujú, že tuto nie je priestor pre „biznis“. Sú to príliš vznešené domény, aby ich pošpinili slová ako „trh“ či „zisk“.


To je škoda. Podnikateľské objavovanie je hnacou silou pokroku. Ziskový manažment je najefektívnejším spôsobom, ako z obmedzených zdrojov dostať maximum úžitku. Štát má výhodu v schopnosti aplikovať silu, súkromný sektor má výhodu v rýchlosti. Boj proti covidu „biznifikovať“. Nemusí to znamenať len luxusné marže, ako vidíme na dodávkach verejnému sektoru. Biznifkácia je aj vytvorenie priestoru na znižovanie nákladov pandémie, ako ukazuje proaktívne testovanie. Mnohé firmy využívajú PCR alebo antigénové testy už týždne. Veľká väčšina zamestnávateľov, zamestnancov, občanov nemá záujem svojou činnosťou prispievať k pandémii. Štát by mal hľadať spôsoby, ako maximálne využiť podanú ruku súkromného sektora.


Štát však odmieta akceptovať testovanie, ktoré si dobrovoľne organizujú firmy, alebo testovanie na súkromných klinikách. Nevidíme žiaden plán, ako zapojiť súkromný sektor do oficiálnych postupov. Pritom je jasné, že ani v prípade úspechu nebude „vylodenie v Normandii“ stačiť na kontrolu pandémie na Slovensku.


Namiesto stanovenia jediného správneho postupu by bolo lepšie otvoriť dvere všetkým aktivitám a nápadom. Vytvoriť regulačný rámec, v ktorom by bolo možné rýchlo certifikovať rôzne spôsoby dokazovania negativity. Chýbajúce bumážky už zabránili posilniť trasovanie. Vláda by mala premýšľať skôr nad incentívami, nie príkazmi. Máme tu tisíce všeobecných lekárov, lekární, veľkých zamestnávateľov, laboratórií, nákupné centrá, miesta, kam smerujú kvantá ľudí, a ktoré sa môžu stať efektívnymi piliermi boja proti covidu. Stačí z toho nechať spraviť podnikateľskú príležitosť.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 03:51