Reuters
StoryEditor

Americké voľby a slovenské dôchodky

04.11.2020, 23:00

Americké voľby do Bieleho domu sú globálne sledovaná udalosť. Na rozdiel od našich prezidentských volieb, tieto napríklad majú reálny vplyv aj na hodnotu úspor a dôchodkov na Slovensku. Nie je cieľom vymenovať všetko, na čo ešte majú vplyv, kratší zoznam by bol asi ten, na čo vplyv nemajú. Dôležitosť tejto udalosti v rámci svetovej politiky aj obchodu je dostatočne jasná každému.


Americké voľby sú však napriek svojmu významu kontroverzné, populizmus v kampani prekonával všetky hranice „slušnej“ spoločnosti, ktorá je navyše tak extrémne polarizovaná, že to začína mať negatívny dosah na základné demokratické princípy (od slobody slova až po prezumpciu neviny). Komentátori aj kandidáti sa ich snažili ľuďom predať ako najdôležitejšie voľby, čo podporilo zapojenie tretiny voličov formou predčasného hlasovania (bude v tom nepochybne aj vplyv korony). Preferencie boli na strane stredového ľavičiara Bidena. Z volieb v roku 2016 však vyšlo poučenie, že nie je také podstatné, čo ľudia hovoria v kontexte predvolebných prieskumov, ale ako nakoniec konajú. A že komplikovanosťou volebného systému sa môže dopracovať k víťazstvu aj kandidát s menším počtom hlasov.


S ekonomickými štúdiami potvrdeným pokojom môžeme konštatovať, že sledovať krátkodobé udalosti a preceňovať ich dosah nie je až také zmysluplné. Ich vplyv na finančné trhy, ceny akcií, dlhopisov a aktív celkovo sa stráca už v niekoľkomesačnom pohľade. Aktuálne správy o čomkoľvek (od firemných až po politické) predstavujú z investičného pohľadu skôr nepodstatný šum a sú najmä zdrojom volatility cien na trhoch.


Silná neistota pripravila veľmi nestabilné prostredie v posledných týždňoch a mesiacoch. Akciové trhy preto potrebujú významnú mieru stabilizácie. Viac ako fakt, kto bude víťaz, je možno dôležitejšie, aby už bolo po voľbách a nejaký víťaz vyhlásený bol. Áno, smerovanie politiky po voľbách bude mať v čase dosah na firmy a ekonomiku, trhy sú však momentálne pod vplyvom korony, fiškálnych stimulov a situácie ohľadne vývoja vakcíny a jej následnej dostupnosti pre verejnosť. Aj od Fedu sa taktiež očakáva pokračujúce zameranie na monetárne stimuly bez ohľadu na volebné výsledky, ktoré nám vôbec automaticky negarantujú, že poznáme aj následnú mieru zmeny jednotlivých politík. Znamená to len jedno. Investori by nemali prehnane reagovať na krátkodobý vývoj situácie, ani na aktuálne voľby. Ak nás rok 2020 niečomu naozaj naučil, tak je to fakt, že zachovať, respektíve dramaticky nemeniť svoju dlhodobo dobre nastavenú stratégiu (napríklad dôchodkového sporenia) aj v čase veľkej neistoty môže byť to najlepšie rozhodnutie.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 15:17