HN/Peter Mayer
StoryEditor

Bez pomoci USA svet nevyliečime

10.11.2020, 23:00
Očakávania, že s novým prezidentom v Bielom dome dôjde k reštartu vzťahov s EÚ, sú v čase pandémie koronavírusu oprávnene veľké.

Takéto prelomové voľby a napínavé sčítavanie hlasov Američania nezažili už dávno. Aj keď svet zatiaľ nepozná oficiálne výsledky a volitelia z jednotlivých štátov ešte formálne nepotvrdili meno budúceho prezidenta USA, je vysoko pravdepodobné, že ním bude demokrat a niekdajší viceprezident Joe Biden.


Doma na neho čaká hneď niekoľko úloh – od scelenia povolebných rán a zmierenia národa až po záchranu krajiny sužovanej pandémiou COVID-19. Nemenej náročným výzvam však budú Spojené štáty pod vedením novej administratívy čeliť aj na medzinárodnom poli. Očakávania Slovenska, že s novým prezidentom v Bielom dome dôjde k reštartu vzťahov s EÚ, sú v čase pandémie koronavírusu oprávnene veľké.


Za najdôležitejšie považujem tri oblasti: bezpečnosť, voľný obchod, ale aj efektívny multilateralizmus a spoluprácu pri riešení globálnych problémov. Niet pochýb o tom, že s USA zdieľame spoločné hodnoty, rešpekt k demokracii a právnemu štátu. Spojené štáty sú naším najdôležitejším spojencom v rámci Severoatlantickej aliancie (NATO) a strategickým partnerom v garantovaní bezpečnosti. Je v našom záujme zamerať sa na upevňovanie transatlantických vzťahov. Úvahy o tom, či má Aliancia alebo nebodaj Európska únia vôbec zmysel, musia definitívne odísť do zabudnutia. Nedávno sme sa znovu bolestivo presvedčili, že aj naša spolupráca v boji proti terorizmu je stále nevyhnutná.


Mali by sme sa však sústrediť aj na posilnenie ekonomických väzieb a vzorom by nám mohla byť úspešná dohoda s Kanadou. Čím silnejší bude americko-európsky tandem, tým lepšia správa to bude pre svet a, samozrejme, aj pre Slovensko ako otvorenú a proexportnú ekonomiku. Práve férová spolupráca štátov pevne ukotvená v rámcoch medzinárodného práva a fungujúcich medzinárodných organizácií je totiž top priorita slovenskej diplomacie.


Nie je tajomstvom, že končiaca administratíva v USA razila politiku sťahovania sa z medzinárodných organizácií či zmlúv, čo sme považovali za zlú správu pre celý svet. Práve zvolenie Joea Bidena za prezidenta by mohlo priniesť predvídateľnejší a pozitívnejší vzťah USA k medzinárodným inštitúciám, čo je nepochybne v záujme EÚ aj Slovenska.


Len spoločne dokážeme čeliť takým vážnym globálnym výzvam, ako sú klimatická kríza či pandémia koronavírusu. Sme naďalej pripravení byť silným spojencom Spojených štátov a začiatok budúceho roka vnímame ako nový priestor na reštart viacerých našich vzťahov. Práve v týchto časoch ich totiž potrebujeme viac ako kedykoľvek predtým.

01 - Modified: 2024-04-03 15:34:39 - Feat.: - Title: Klus: Voliči Harabina sa hanbia priznať k voľbe Pellegriniho. Väčšina maďarských voličov chce voliť Korčoka 02 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 03 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 04 - Modified: 2024-03-14 22:10:12 - Feat.: - Title: Výsledky budú tesné. Pellegrini stráca svoju výhodu, Korčok ho môže dobehnúť, povedal Klus 05 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 06:33