študenti, školaHN Pavol Funtál
StoryEditor

Vysoké školy čaká zmena

24.11.2020, 23:00
Meniť chceme financovanie vysokých škôl podľa kvality, funkčné miesta docentov a profesorov, audit či výkonnostné zmluvy.

Dlho sa hovorí, že na Slovensku je veľa vysokých škôl a kvalita niektorých z nich zaostáva za domácim aj medzinárodným priemerom. Máme tiež najviac študentov odchádzajúcich na štúdium do zahraničia. Všetci o tom vedia, a preto konečne prinášame potrebné zmeny.


Tou prvou je financovanie. Upravujeme ho tak, aby vysoké školy, ktoré dlhodobo robia kvalitný výskum, boli za svoju konzistentnú snahu odmenené. Vysoké školy tak dostanú financie podľa svojho skutočného výkonu a aktivít.


Pri financovaní študijných programov sa počet študentov školy násobí koeficientmi – napríklad koeficient odboru, uplatnenia či kvalifikačnej štruktúry. Posledný odzrkadľuje to, aké majú zamestnanci školy akademické tituly. Nahrádzame ho koeficientom, ktorý neodzrkadľuje tituly, ale skutočnú prácu a aktivitu zamestnanca. Aktívni zamestnanci tak prinesú viac financií ako nečinní zamestnanci s titulmi.


Vo financovaní výskumu, vývoja a umeleckej činnosti tvoria 43 percent výsledky akreditácie, ktoré sú 6 rokov staré. Toto percento znížime na 17 percent a asi 26 percent dotácie bude tvoriť skutočný výskum a vývoj školy za uplynulých 6 rokov. Podporíme tak tie vysoké školy, ktoré dlhodobo robia kvalitný výskum na medzinárodnej úrovni.


Audit vysokých škôl má za cieľ pozrieť sa na fungovanie a hospodárenie škôl, kvalitu programov, prideľovanie štipendií či publikačné výstupy. Cieľom je pomenovať silné a slabé stránky škôl, čo bude aj podklad pre ďalšie opatrenie – výkonnostné zmluvy.


To bude v praxi znamenať, že ministerstvo podpíše s vysokou školou dohodu, v ktorej sa vysoká škola zaviaže splniť kvalitatívne kritériá, ktoré musí splniť do daného času. Môžu to byť ciele v oblasti uplatnenia absolventov, nových programov, spokojnosti študentov či spolupráce s podnikmi. Je to nástroj, ktorý funguje aj v Rakúsku či Holandsku a umožňuje štátu ovplyvňovať kvalitu škôl a konkrétne opatrenia.


Ako posledné spomeniem funkčné miesta. Dlhoročný profesor z Oxfordu dnes nie je na Slovensku považovaný za profesora. Musí prejsť naším habilitačným a inauguračným konaním. Tieto miesta sa dnes viažu na tituly. V zahraničí na dlhodobú prácu a výkon. To zavedieme aj u nás. Navyše miesto docenta a profesora sa neobsadí naveky, pravidelne bude treba preukázať publikácie a výkon a miesto obhájiť.
Okrem toho chceme vytvoriť schému na získanie zahraničných vyučujúcich na slovenské univerzity. Cieľom je ich internacionalizovať a zatraktívniť pre našich študentov.


01 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 02 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 03 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať 04 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 05 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 02:41