StoryEditor

Fico: Ak nás porazí kríza, bude to čestný súboj

20.04.2009, 00:00

Nie, pán Fico. Ak vás porazí kríza, bude to len a len spravodlivé. Dva roky ste sa chválili cudzím perím, keď ste úspechy vyvolané reformami predošlej vlády predávali ako vlastné skutky. Prestretý stôl, ku ktorému ste sa dostali na základe klamstiev v predvolebnej kampani, ste vyžrali a teraz, keď už nie je pomaly ani z čoho kradnúť, sa tu schovávate za krízu. Žiadne také. Dezolátny stav verejných financií je výlučne vaša vina. Vaša osobná vina, lebo vy o ekonomike nemáte ani šajnu a obklopili ste sa buď diletantmi alebo lobistami.

Jediné, na čo sa môžete vyhovoriť, je pokles HDP. Všetko ostatné ste spáchali vy a vaša partička pseudoodborníkov.

Rekordne nízke plnenie daňových príjmov máme len preto, lebo vaša vláda ešte v októbri 2008 predpokladala rast HDP 6,5 %. V tom čase si už všetci ťukali na čelo a ja som v HN napísal článok (20. 10. 2008), že to je tak akurát zbožné želanie. Na základe tejto haluze ste naplánovali daňové príjmy vo výške 10 miliárd eur a výdavky ešte vyššie. Výsledkom sú, po prvé, najnižšie daňové príjmy (oproti rozpočtu) v histórii Slovenska a po druhé, hrozivý deficit vo výške 6 percent. Vieme to obaja, len vy máte plné gate to priznať, a tak Počiatek naťahuje revíziu rozpočtu do dovolenkového obdobia.

Bohužiaľ, pre túto krajinu to nie je všetko. Prestretý stôl, ktorý vám tu Dzurinda zanechal, mal hodnotu 150 miliárd korún. O toľko totiž boli daňové príjmy vašej vlády vyššie ako tej predošlej (za prvých 30 mesiacov a po zohľadnení inflácie). Nielenže ste rozflákali tieto peniaze, ešte nás aj naše deti výrazne zadlžujete.

A čo z toho? Po troch rokoch vášho vládnutia nemáme diaľnice, nemáme lepšie zdravotníctvo, nemáme ani nižšie dane a ani menej korupcie. Máme taký holý zadok, aký ste mali na bilbordoch pred voľbami. Mali ste sa len pekne naďalej zašívať v opozícii, nikto by si nevšimol, aký ste babrák.

Richard Sulík (1968)

ekonomický analytik, autor koncepcie daňovej reformy. V jeho akčnom rádiu sú najmä ekonomické súvislosti.

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 17:32