trhy, burzaReuters
StoryEditor

Optimizmus v novembri vystrelil ceny akcií

30.11.2020, 23:00
Európske akciové indexy boli skokanom mesiaca.

November priniesol množstvo pozitívnej energie na trhy. Dal tak zabudnúť na októbrové prepady akcií. Začalo sa to tesným víťazstvom demokratického kandidáta Joea Bidena v amerických prezidentských voľbách. Dobrá nálada občasne klesla pri každom ďalšom tweete z Bieleho domu o neuznaní volebného výsledku, no mračilo sa vždy len krátko. Vývoj tak bol diametrálne odlišný ako pri výhre Donalda Trumpa v minulých voľbách. Málokto si už pamätá na divoký deň na trhoch pred štyrmi rokmi, keď svojím víťazstvom šokoval svet. V prvotnej reakcii akciové trhy prudko padli. No keď z Trumpovej oslavnej párty odchádzal známy investor Carl Icahn a vyhlásil, že ide nakupovať americké akcie, trhy sa stabilizovali a potom obrátili.


K dobrej novembrovej nálade prispeli aj vyhlásenia viacerých farmaceutických spoločností, že testovanie novej vakcíny má výborné výsledky. Vývoj sa (azda) blíži do finále a prvé vakcíny môžu byť na trhu do konca tohto roka.


Trhy zatiaľ nechali bez väčšej reakcie maďarsko-poľské zablokovanie fondu obnovy EÚ. Blokáda dohody sa však netýka len fondu obnovy, ale aj nového viacročného rozpočtového rámca EÚ. Jedno i druhé má vstúpiť do platnosti 1. 1. 2021. K dohode tak musí dôjsť do 11. decembra. Fond obnovy je kľúčový pre európske zotavenie po koronakríze. Jeho neprijatie či odsunutie by malo vážne dôsledky predovšetkým pre krízou silne zasiahnuté krajiny.


Akciové trhy majú za sebou neskutočne silný mesiac. Ak pred mesiacom boli európske akcie premiantom pri poklesoch, v novembri boli jednoznačne skokanom mesiaca. Nemecký DAX narástol približne o 15 percent, francúzske, talianske či španielske indexy prekonali 20-percentnú hranicu. Celoeurópske indexy sa tak zhodnotili o 15 percent. Na méte 15 percent skončili v novembri aj japonské akcie. Americké akcie sa zhodnotili miernejšie, a to o približne 11 percent. Keďže americké akcie sa na predcovidové úrovne dostali už v auguste, aj novembrový rast bol spojený s dosiahnutím historických maxím. Mediálne vďačné bolo pokorenie méty 30-tisíc indexom Dow Jones Industial Average v posledných novembrových dňoch. Kým americké či japonské akcie už sú vysoko nad úrovňami z obdobia pred vypuknutí globálnej koronakrízy, ich európske náprotivky sa tam ešte len postupne vracajú.


Úrokové sadzby v novembri vzrástli. Vývoj cien dlhopisov a akcií je tak v posledných mesiacoch protichodný. Keď rastú akcie, klesajú ceny dlhopisov, a naopak. Rast výnosov z dlhopisov bol podporený aj rétorikou predstaviteľov ECB počas mesiaca, kde trhom naznačili, že znižovanie úrokovej sadzby nebude medzi opatreniami, ktoré plánujú predstaviť na decembrovom zasadaní. Výnosy však aj po miernom novembrovom raste ostávajú utopené hlboko v záporných úrovniach.


Rast akciových trhov podporil aj slovenské dôchodkové fondy. Negarantované fondy zaznamenali výrazný rast, jeho výška sa však podstatne odlišovala medzi jednotlivými fondmi v závislosti od veľkosti akciovej zložky a jej regionálnej štruktúry. V kladných číslach sa podarilo udržať zhodnotenie garantovaným fondom i napriek rastu úrokových sadzieb vládnych dlhopisov.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 03:59