Pixabay
StoryEditor

Home office: z privilégia sa stáva problém

20.12.2020, 23:00
Vo svete online mítingov nikdy nedosiahneme takú úroveň kreativity.

Pracovať z domu nie je, na rozdiel od uplynulých rokov, raritou. Z počiatočnej eufórie sa však postupne stáva skôr problém. Hoci sa home office z krátkodobého hľadiska firmám osvedčil, z dlhodobého hľadiska prináša viaceré riziká.


Podľa prieskumu HR Pulse, ktorý iniciovala spoločnosť Profesia a Open HR forum, vznikne na rok 2021 takpovediac nový „normál“. Za najefektívnejšie riešenie považuje väčšina firiem mix práce z domu a na pracovisku. Takto to bude vyzerať podľa prieskumu približne v polovici oslovených firiem.


Človek je tvor spoločenský a osobný kontakt hrá v práci stále prím pred sterilitou online prostredia. Home office nám v týchto časoch zatiaľ funguje aj vďaka tomu, že nasledoval po období dlhodobej a možno aj dlhoročnej osobnej spolupráce. Vo svete home officeu či online mítingov však nikdy nedosiahneme takú úroveň kreativity, zdieľania nápadov či riešenia problémov ako pri osobnom stretnutí na pracovisku. Prvotná eufória z home officeu sa tak postupne mení na nezáživnú rutinu. Podľa viacerých prieskumov je aktuálna nespokojnosť s prácou z domu väčšia ako v prvých týždňoch po vypuknutí pandémie. Súvisí to nielen s našou povahou, ale napríklad aj s tým, či máme doma dostatočný pracovný komfort, čo platí zvlášť u ľudí s deťmi.


Mnohí zamestnanci majú v dôsledku home officeu aj hlbšie do vrecka. Dokážu síce ušetriť na cestovných nákladoch, no vyššie účty za elektrinu, plyn či vodu už nemilo prekvapili peňaženky mnohých. V zimnom období sa k tomu pridávajú aj vyššie výdavky za teplo. Finančný príspevok na prácu z domu je však zo strany firiem skôr výnimočný. Pre zamestnávateľov je totiž ťažké rozlíšiť, do akej miery vyššia spotreba energií súvisí s prácou (rozumej počítač) a do akej miery so starostlivosťou o domácnosť (rozumej práčka či sporák). Čo však viaceré firmy poskytli svojim ľuďom, je technologické vybavenie či kancelárska stolička.


Mnohé firmy navyše pre trend home officeu čelia neočakávanému bezpečnostnému riziku. V ostatných mesiacoch totiž neobvykle narástol počet hekerských či kybernetických útokov. Dôvodom sú zrejme aj krehké domáce WiFi siete zamestnancov, ktorí pracovali práve zo svojich bytov či domov.


Historicky poznáme viac prípadov, keď na prvý pohľad zdanlivý benefit priniesol z dlhodobého hľadiska skôr problémy. Je to niečo podobné ako so sladkosťami. Na krátky čas zaženú hlad a dodajú aj nejakú energiu. No keď konzumujete iba sladkosti alebo ich príliš veľké množstvo, výsledný efekt môže byť opačný. Buď sa ich prejete, alebo v tom horšom prípade sa môžu stať dôvodom vašich zdravotných problémov. Preto si prajme, aby sme sa práce z domu neprejedli a aby sa pracovný život s kolegami, efektívnymi poradami, zdieľaním osobných radostí i starostí, ale napríklad aj s kávou či kamarátskym posedením po robote stal opäť realitou v nasledujúcich rokoch.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-25 09:17:19 - Feat.: - Title: Klesajúca inflácia praje maloobchodom. Tržby by v tomto roku mali mierne stúpnuť, ukazuje analýza
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 18:48