TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Zuzana Čaputová: Boj s následkami nákazy – šanca na zmeny

23.12.2020, 23:00
Musíme ľuďom poctivo vysvetľovať, že investícia, ktorú urobíme teraz, sa zúročí až s odstupom času, ale má zmysel.

Uplynulý rok nás postavil pred nečakanú a náročnú skúšku v podobe koronavírusu. Pandémia v mnohých ohľadoch odhalila to najlepšie z nás. Mali sme možnosť sledovať ochotu spolupracovať, zomknúť sa a pomáhať jeden druhému. Konať v dobrej viere a starať sa o iných ľudí, ktorí nám boli dosiaľ možno cudzí.

Počas pandémie však vyplávali na povrch aj naše slabé stránky. Spolu s ostatnými štátmi sme zistili, aké krehké sú naše ekonomiky. Mali sme možnosť sledovať, akou hrozbou je chudoba a obmedzený prístup k základným službám, akými sú zdravotná starostlivosť či vzdelanie. Pandémia odhalila aj skutočnú kapacitu a limity nášho krízového manažmentu. A opäť sme mali možnosť vidieť, že šírenie dezinformácií a hoaxov môže mať smrteľné následky.

V roku 2021 sa budeme musieť vyrovnávať s následkami pandémie na spoločnosť a ekonomiku. Kríza, ktorú prekonávame, je aj šancou urobiť zásadné zmeny vo viacerých oblastiach. Investovať do oblasti ochrany klímy, vzdelávania a výskumu či zdravotníctva.

Bezprecedentným balíkom financií v európskom fonde obnovy dostávame historickú príležitosť, ktorá nás môže posunúť o generáciu dopredu. Príležitosť urobiť reformy, ktoré síce nebudú vždy populárne vo všetkých aspektoch, ale ktoré sú nesmierne potrebné. Musíme sa k tomu postaviť zodpovedne, nie iba z hľadiska perspektívy štyroch rokov, tak ako to dosiaľ vlády veľakrát robili. Musíme ľuďom poctivo vysvetľovať, že investícia, ktorú urobíme teraz, sa zúročí až s odstupom času, ale má zmysel.

Dosahy klimatických zmien budeme cítiť možno o 20 alebo 30 rokov, ale už teraz na ne treba myslieť. Dobrou cestou, ako využiť európske prostriedky, môže byť komplexná energetická obnova budov a domov. Až 80 % všetkého znečistenia klímy pochádza na Slovensku práve z neefektívneho vykurovania. Trápi nás zároveň problém energetickej chudoby, čo znamená, že ekonomicky slabšie domácnosti dávajú na energie až štvrtinu svojich príjmov. Masovou investíciou do energetickej komplexnej obnovy budov dokážeme výrazne ochrániť naše ovzdušie a zdravie a zároveň ušetriť ľuďom peniaze za energie.

Plody toho, že zainvestujeme do novej generácie z hľadiska vzdelávania, uvidíme takisto až o desiatky rokov, ale je to nesmierne dôležitá a potrebná investícia do budúcnosti Slovenska. Aby naše základné a stredné školstvo dávalo kvalitné vzdelanie všetkým, potrebujeme reformu vzdelávacích obsahov, dostupné vzdelávanie v ranom detstve a predškolskú prípravu pre všetky deti, finančne motivačné ohodnotenie učiteľov a inkluzívne vzdelávanie. Že nie sú peniaze, už nebude môcť byť dôvodom na nekonanie. Pri vysokých školách potrebujeme výraznejšie podporovať to excelentné a výkonné. Potrebujeme masívne podporiť inovácie, vedu a vývoj a prepojiť ich s biznisom. Poďme pozdvihnúť to, čo je v tejto oblasti kvalitné a dostaňme to na svetovú úroveň.

V neposlednom rade máme príležitosť spraviť vďaka dostupným prostriedkom Slovensko sociálne férovejšie. Aj v dôsledku pandémie hrozí, že chudoba zasiahne až pätinu populácie. Sú to rodiny, pre ktoré je každý nečakaný výdavok veľkým ohrozením. Problémom je, že chudoba jednej generácie poznačí generácie nové. Uzatváranie a koncentrácia chudoby je rizikom pre náš politický systém. Eliminovanie pasce chudoby a zvýšenie medzigeneračnej mobility je cieľ, ktorý bude vyžadovať veľa prostriedkov z fondu obnovy EÚ, avšak od jeho úspechu závisí dlhodobá stabilita našej spoločnosti.

Pandémia nám priniesla jedno cenné poučenie. Často počúvame, že určité zmeny nie je možné dosiahnuť alebo že by trvali roky. Tento rok to však bolo inak. Zažili sme, v akom rozsahu a ako rýchlo sme zmeny schopní urobiť, ak sme ochotní uvedomiť si spoločnú hrozbu, zmeniť naše správanie a pracovať spoločne na jej odvrátení.

Kľúčové zmeny sú teda nielen potrebné, ale aj možné.

Financiami z fondu obnovy získavame príležitosť spraviť našu ekonomiku zelenšou, inovatívnejšou a odolnejšou. Príležitosť pretvoriť naše hospodárstvo a pozitívne ovplyvniť životy našich občanov oveľa rýchlejšie a efektívnejšie, ako by sme kedy očakávali. Európske prostriedky musíme efektívne využiť v prospech Slovenska a každého občana.

Slovensko sa môže vydať cestou zelenej krajiny, kde sa ľuďom dobre žije, sú zdraví a všetkým sa dostáva rovnakého rešpektu. Aj o tom budeme spoločne rozhodovať v roku 2021.

Zuzana Čaputová, prezidentka Slovenskej republiky

01 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 02 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka 03 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl 04 - Modified: 2024-04-17 16:17:47 - Feat.: - Title: Prezidentka sa rozlúčila s Nitrianskym krajom symbolicky na zámku 05 - Modified: 2024-04-16 12:44:58 - Feat.: - Title: Čaputová poďakovala Dudovi za spoluprácu počas náročného obdobia. Dostala najvyššie štátne vyznamenanie
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 23:21