Branislav GröhlingTASR
StoryEditor

Rok 2020 nebol len rokom korony

22.12.2020, 23:00
Sporné stimuly na vedu a výskum spred dvoch rokov prešli kontrolou.

Mediálne možno téma koronavírusu „valcovala“ titulky novín a televíznych obrazoviek. No na jej pozadí sa (konečne) udialo množstvo zmien a začala sa nová éra. Minimálne v školstve.


Koncom tohto roka bude natočených vyše 300 video hodín z učiva druhého stupňa na portál Edu TV. Prejdú strihaním, editovaním, kontrolou a postupne budú zverejnené. Využívať ich budú môcť školy pri učení na diaľku alebo pri chorobe žiaka. A to je len jeden z mála projektov, ktoré sme tento rok rozbehli.


Školy si tento rok po prvýkrát mohli vyberať učebnice na prvom stupni, dostali 82 miliónov eur na asistentov a podporné tímy či šesť miliónov eur na nákup digitálnych technológií. Okrem toho máme nachystanú veľkú schému digitalizácie s využitím prostriedkov z REACT-EU a fondu obnovy.


Samozrejme, aj my sme museli riešiť koronakrízu. Spustili sme web Učíme na diaľku za nulové náklady. Na ňom učitelia aj žiaci nájdu všetky potrebné zdroje, digitálne materiály, ako aj tipy, usmernenia a odporúčania. Školám so žiakmi bez internetu sme preplatili náklady na tlač pracovných listov (Štátny pedagogický ústav paralelne s tým tvoril pracovné listy, ktoré mohli učitelia použiť).


Školám sme poskytovali financie na dezinfekciu a kompenzovanie dosahov koronakrízy a spustili sme tiež dva veľké projekty na podporu pracovných miest a ich udržanie v materských školách a v základných umeleckých školách, a to v sumách 60 miliónov a 20 miliónov eur.


Prvýkrát sme pre školy spustili výzvu na vybavenie jedální, výzvu na letné školy či výzvu na podporu čitateľskej gramotnosti a nákup kníh do škôl. Robíme na odstránení byrokracie zo škôl, na nových zákonoch aj na komplexnej reforme vysokých škôl, ktorá zahŕňa nový spôsob financovania, funkčné miesta, výkonnostné zmluvy či program na získanie zahraničných vyučujúcich na naše VŠ.


Sporné stimuly na vedu a výskum spred dvoch rokov prešli kontrolou. V rámci Agentúry na podporu výskumu a vývoja sme prvýkrát po 10 rokoch spustili nové grantové programy a rozbehli sme prácu na pridruženom členstve Slovenska v Európskej vesmírnej agentúre (ESA).


Koronavírus nás nezastavil. Ani len nebol hlavnou témou na školstve. Napriek tomu sme v roku 2020 rozbehli množstvo dobrých projektov a úspešne presadili veľa dobrých zmien.


Predsavzatia si do nového roka nedávam. Vyslovím len jedno želanie: aby cesta a tempo, ktorými sme sa v školstve vydali, nám vydržali aj v roku 2021.


01 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 02 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať 03 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 04 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 05 - Modified: 2024-03-20 10:50:40 - Feat.: - Title: Obnovenie ÚŠP bude požiadavkou pri vstupe do koalície, odkazuje Gröhling
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 04:39