automobilky, výrobaPavol Funtál
StoryEditor

Obnovu plánujme dlhodobo a udržateľne

28.12.2020, 23:00
Digitálne zručnosti sú aj pre priemysel čoraz dôležitejšie.

Výroba áut napĺňa štátnu pokladnicu, zabezpečuje nadpriemerne hodnotené pracovné miesta a prináša know-how či moderné technológie.

Automobilový priemysel na Slovensku však potrebuje nastaviť podmienky tak, aby popri čoraz prísnejších normách vychádzajúcich z Bruselu, mohol tvoriť hodnoty aj v budúcnosti. Dnes je tou najväčšou výzvou zmena pohonu vozidiel a redukcia emisií v doprave i vo výrobe. Do ponuky výrobcov sa postupne dostávajú alternatívne pohony, pričom vozidlá s akumulátormi a potrebou nabíjania majú do roku 2030 tvoriť viac ako 30 percent trhu.


Podpora nabíjacej infraštruktúry má od Bruselu „zelenú“. V pláne obnovy vznikla pre túto oblasť samostatná kapitola Nabíjanie a tankovanie s cieľom vybudovať najmenej jeden milión nabíjacích staníc v celej Európe. Koncom roka 2019 bolo na území EÚ takmer 200-tisíc nabíjacích staníc, pričom 75 percent z nich bolo v štyroch krajinách: v Holandsku, Nemecku, vo Francúzsku a Veľkej Británii. Slovensko patrí medzi krajiny s najväčším deficitom, patrí mu podiel 0,4 percenta. Aj to je jeden z dôvodov, prečo zaostávame v rozvoji elektromobility. EK dokonca zvažuje uvalenie povinných kvót na členské štáty v rámci budovania infraštruktúry pre alternatívne palivá.

Problémom Slovenska sú aj nedostatočné kapacity na ekologické nakladanie s odpadom a jeho zhodnocovanie. Pre plnenia záväzku znižovať vplyvy priemyslu na životné prostredie štát dlhodobo nevytvára podmienky. Naopak, zmenšuje manévrovací priestor. Európska komisia vo svojich odporúčaniach pre Slovensko upozorňuje, že v tejto oblasti dlhodobo zaostávame za štandardmi EÚ. Namiesto fráz o obehovej ekonomike by malo Slovensko časť prostriedkov z plánu obnovy využiť na budovanie zariadení na zhodnocovanie odpadu a reálne tak naštartovať obehovú ekonomiku. Aj tá má od Bruselu „zelenú“.

Únia nám pootvorila dvere aj v oblasti, na ktorú poukazujeme s nástupom každej novej vlády. Siedmy strategický cieľ plánu obnovy – Zvyšovanie kvalifikácie a rekvalifikácia – má podporiť rozvoj vzdelania, posilniť jeho prepojenie s praxou a podporiť digitálne zručnosti. Tie sú aj pre priemysel čoraz dôležitejšie. Hrajú kľúčovú úlohu v schopnosti prinášať inovácie. Je len na nás, ako túto príležitosť využijeme.

Naše návrhy na využitie zdrojov z plánu obnovy spĺňajú odporúčania a podmienky na čerpanie stanovené Bruselom – sú udržateľné, majú dlhodobý charakter a sú pre Slovensko nevyhnutné. Fond obnovy je skratkou, ako rýchlejšie dobehnúť zameškané a cestou, ako vziať budúcnosť pevne do svojich rúk. V opačnom prípade budeme nútení podporiť tieto oblasti zo štátneho rozpočtu.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-27 11:49:03 - Feat.: - Title: Ľudia v automotive chýbajú extrémne. Je to obrovské riziko pre Volvo, tvrdí šéf automobilového zväzu
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 18:19