Veronika RemišováTASR
StoryEditor

Eurofondy po novom: efektívne, transparentne, zmysluplne

29.12.2020, 23:00
Poslali sme jasný odkaz, že je koniec „vybavovačom“, ktorí systém komplikovali, sabotovali a predražovali.

Zajtra sa formálne skončí programové obdobie 2014 až 2020. Slovensko musí dočerpať ešte 9,6 z pôvodných 15,3 miliardy do roku 2023. Úrad som prebrala 21. marca a z obálky 855 miliónov, ktorú bolo treba vyčerpať v tomto roku, bolo vyčerpaných len 7,6 percenta. Časť fondov bola zastavená Európskou komisiou pre nedostatky. Reálne hrozilo, že Slovensko príde o stovky miliónov.

Voľby však priniesli zlom. Po prebratí úradu som stanovila cieľ zrýchliť, zjednodušiť a zefektívniť ich čerpanie. Okamžite som zaviedla krízový režim. Dosadila som nový manažment a posilnila kontrolu hlavne nad programom IROP, ktorý mal dlhodobo najhoršie výsledky. Vďaka obetavosti a tvrdej práci celého tímu sme dokázali zázraky. Napriek katastrofálnemu štartu roka a pandémii z troch najväčších – Kohézneho fondu, Európskeho sociálneho fondu a Európskeho fondu regionálneho rozvoja – neprepadne ani jedno euro. Prostriedky na rozvoj Slovenska sa podarilo zachrániť!


Do budúcnosti stojíme pred náročnou úlohou. Máme za tri roky dočerpať zvyšných 9,6 miliardy a zároveň rozbehnúť nové obdobie s celkovým objemom 13 miliárd. Je legitímne sa pýtať, ako to naše nové ministerstvo zvládne. Verím, že vďaka týmto piatim opatreniam sa to podarí:
1. Zreorganizovali sme a zlepšili prácu tímov.


2. Urobili sme revízie vo všetkých fondoch a realokovali zdroje zo zle čerpaných oblastí tam, kde sú v čerpaní dobré výsledky.


3. Pripravili sme jednoduchšiu riadiacu štruktúru. Rozhodovanie o časti zdrojov budú robiť regióny, pretože ľudia v nich najlepšie vedia, čo ich trápi.


4. Nové balíčky zjednodušení pre súčasné aj budúce obdobie prinesú menej byrokracie a efektívnejšie čerpanie.


5. Poslali sme jasný odkaz, že je koniec „vybavovačom“, ktorí systém komplikovali a predražovali.

Čaká nás mimoriadne náročný rok. Po národnej konzultácii sfinalizujeme rokovania s Európskou komisiou o novom investičnom pláne na ďalšie obdobie – o Partnerskej dohode, ale aj novú Stratégiu inteligentnej špecializácie. Investovať budeme do inovácií, potenciálu krajiny, zelenej ekonomiky, aby Slovensko bola prosperujúca a úspešná krajina.

Eurofondy boli pre bývalú vládu spôsob, ako financovať „našich ľudí“. Pre našu vládu sú eurofondy spôsob, ako podporiť rozvoj Slovenska, vytvoriť nové pracovné miesta v perspektívnych odvetviach a zvýšiť kvalitu života ľudí. Rok 2020 ukázal, že kompetentný politický manažment dokáže veľa. Dokonca aj to, čo v marci vyzeralo ako nemožné. Mojím cieľom a misiou je, aby sa eurofondy využívali zmysluplne, transparentne a bez korupcie. Dá sa to.

01 - Modified: 2024-04-07 07:06:49 - Feat.: - Title: hn 02 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 03 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 04 - Modified: 2024-03-19 12:43:08 - Feat.: - Title: Hnutie Slovensko ocenilo prácu špeciálnych prokurátorov. Korupcia viac nebude postihovaná, myslí si Remišová 05 - Modified: 2024-03-14 19:50:03 - Feat.: - Title: Raši reaguje na Remišovú. Odmieta, že by podujatie rezortu slúžilo na prezentáciu Pellegriniho
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 09:46