TASR/Lewis Joly
StoryEditor

Očkovanie je jediná cesta von

07.01.2021, 23:00
Želal by som si zároveň, aby sme si vďaka tejto pandemickej skúsenosti uvedomili, aké ťažké je byť pedagógom.

Určite nie som sám, kto je rád, že minulý rok je za nami. V mnohom mi pripomínal Andersenovu rozprávku o cisárových nových šatách. Obnažil totiž tienisté stránky nás všetkých a celej spoločnosti. Je šokujúce, koľko ľudí napriek našej historickej skúsenosti stále verí klamstvám, dezinformáciám a populistickým politikom, ktorí sa nimi snažia získať priazeň ľudu a naháňajú percentá za každú cenu. I za cenu ľudských životov.


Je smutné, že ani v 21. roku 21. storočia si neuvedomujeme, že vďaka očkovaniu nepoznáme choroby, ktoré zabíjali našich predkov. Aj tá prebiehajúca nám môže podstatne viac dať, ako vziať. Ide o najefektívnejšiu a najbezpečnejšiu formu prevencie, ktorá nám otvorí cestu k pandémiou zatarasenej slobode. Namiesto radosti sa však aj v novom roku krajinou prevaľujú ďalšie vlny hejtu. Nie, do tela vám lekári nepichnú céčko ani inú zmes vitamínov. Nespochybňujme však dar, ktorý nám umožní cestu von zo začarovaného kruhu. Vedci nezbúchali vakcínu narýchlo, pretože sa s jej vývojom ani zďaleka nezačínalo od nuly. Navyše dokázali to, čo politici nie – jasne si stanoviť priority a spojiť sily naprieč hranicami.


Zatiaľ čo ešte pred pár mesiacmi bol pre mnohých COVID-19 skôr mediálnou vecou, dnes je už málo rodín, v ktorých sa niekto nenakazil. Nechceme prísť o svojich najbližších či žiť s trvalými následkami tejto zákernej choroby. Na to však musíme mať funkčné zdravotníctvo. Nemocnice nielen v Trnavskom kraji sú na pokraji zvládania situácie. Tá galantská sa dokonca stala covidovou, aby pomohla nitrianskej.

Nechceme ani, aby naše deti ďalej prichádzali o možnosť užívať si školské roky tak, ako sme si ich kedysi užívali my. Momentálne prebieha očkovanie zdravotníkov. Minister školstva navrhol skorší termín aj pre učiteľov nad 50 rokov, čo veľmi oceňujem. Návrat detí do škôl je prioritou v krátkodobom i dlhodobom horizonte. Želal by som si zároveň, aby sme si vďaka tejto pandemickej skúsenosti uvedomili, aké ťažké je byť pedagógom.


Kolektívnu imunitu proti COVID-19 však získame len vtedy, ak sa dá zaočkovať dostatok obyvateľov. Preukážme všetci našu zodpovednosť voči blízkym a prispejme k záchrane tisícov životov. Umožnime tiež bezstarostný návrat zdravotníckeho personálu k ich rodinám. Chceli sme ísť príkladom. Preto sme s kolegami podieľajúcimi sa na krízovom manažmente štátu a kraja prijali pozvanie riaditeľa Fakultnej nemocnice Trnava a nechali sa zaočkovať. V tejto situácii už nie je nič horšie ako podľahnúť ľudskej malosti, dezinformáciám a populizmu.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 16:27