HNtelevízia
StoryEditor

Rozviažme spotrebiteľom energií ruky

10.01.2021, 23:00
Liberalizácia cien nie je len o rozviazaní rúk predajcov.

Cena je najdôležitejším nástrojom trhovej ekonomiky. Je to semafor, ktorý zdrojom ukazuje, kam tiecť, aby z čo najmenšieho množstva vstupov vznikli čo najhodnotnejšie výstupy. Cena je dynamická veličina, neustále sa mení, pretože sa neustále menia externé okolnosti, ale aj preferencie zákazníkov. Cena jedného statku nie je osamotená veličina, ale môže existovať len v závislosti od cien všetkých ostatných statkov na svete. Cenu ceruzky ovplyvňuje aj cena dreva či grafitu, tie závisia zase od cien motorových píl, benzínu či miezd brazílskych baníkov, ale aj od toho, či medzi deťmi práve letí vďaka novému youtuberovi kreslenie... a takto môžeme pokračovať.


Nie je možné nijak vypočítať „správnu“ cenu, pretože nič také neexistuje. Preto každá cenová regulácia nevyhnutne vyvolá nedostatok statku alebo jeho prebytok vedúci k plytvaniu. Preto sú mimoriadne škodlivé. Prečo sa teda stále cenové regulácie používajú? Neoklasická ekonómia vraví, že je to kvôli monopolistickým sektorom, kde monopolista dokáže stanoviť „neoptimálnu“ cenu. Mohli by sme sa do tejto teórie pustiť, ale nemusíme, pretože v reálnom živote politikov teória aj tak nezaujíma. Cenové regulácie držia skôr podľa toho, ako veľmi je tovar spoločensky citlivý.


Pekným príkladom sú ceny dodávok elektriny a plynu na Slovensku. Kedysi dávno to bola záležitosť monopolných spoločností. No už roky tu máme liberalizovaný trh, na ktorom pôsobia desiatky konkurujúcich si spoločností. Samotná komodita (plyn či elektrina) sa obchoduje napriamo či cez burzu, spotovo či s použitím rôznych futures a ďalších finančných nástrojov od zákazníkov z celého sveta (plyn) či aspoň z blízkeho regiónu (elektrina). Napriek tomu regulácia cien dodávok pre spotrebiteľa vytrvalo pokračuje.


S novou vládou zavial v energetickej politike sviežejší vietor. No ani nový rezort hospodárstva zatiaľ nedemonštroval odhodlanie zmeniť cenovú paradigmu. Je vhodný čas. Podobne ako v iných odvetviach, aj v energetike nenápadne prichádza k „revolúcii spotrebiteľa“. Smart domácnosti, elektromobily, domáce zdroje a úložiská elektriny ohlasujú prvých pionierov. Aby technológie 21. storočia priniesli celý svoj potenciál, nesmú byť „napasované“ na regulačné mechanizmy 20. storočia. Inovatívne technológie potrebujú inovatívne produkty na trhu energií. A tie zase potrebujú voľnú cenotvorbu. Na plyne alebo elektrine veľa nezmeníte, inovácie sú v tom, ako tento homogénny produkt predáte. Liberalizácia cien nie je len o rozviazaní rúk predajcov, ale aj chutí spotrebiteľov. Ich priania budú podnikatelia skúšať svojimi produktmi naplniť.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 18:34